Cultuursensitieve zorg: test migranten proactief op hiv en soa’s

22/09/2016

De nieuwste cijfers van het RIVM, tonen aan dat de soa-prevalentie bovengemiddeld hoog is onder bepaalde groepen migranten. Huisartsen spelen een belangrijke rol bij het testen van migranten. Volgens huisarts Jan van Bergen is er een aantal redenen om etnische minderheden proactief te testen op soa's en hiv.

“Hiv is tegenwoordig een chronische ziekte. Maar dan moet je wel weten dat je het hebt. Veel mensen weten niet dat ze hiv hebben en komen daardoor te laat in de zorg terecht. Dat gebeurt vaak bij  etnische minderheden. Actiever testen is dus erg belangrijk, niet alleen voor het eigen gezondheidsbelang maar ook ter bescherming van de (seksuele) partner(s). Op het moment dat je behandeld wordt, ben je namelijk niet (of nauwelijks) meer infectueus, ”aldus huisarts Jan van Bergen.


Onvoldoende proactief testen in huisartsenpraktijken

Proactief testen op soa en hiv gebeurt nog niet voldoende in huisartsenpraktijken. Volgens Jan van Bergen kun je het vergelijken met het testen op diabetes: “Als je een patiënt tegenover je hebt die wat zwaarder is of bijvoorbeeld van Hindoestaanse afkomst is, dan vraag je ook of er onlangs nog een suikertest is gedaan”. De winst die te behalen valt met proactief testen bij hiv is erg groot.


Campagne van Soa Aids Nederland

Om huisartsen te stimuleren proactief soa’s en hiv onder migranten op te sporen, start Soa Aids Nederland deze week een campagne. In de bijbehorende News Flash geeft Jan van Bergen een overzicht van de laatste cijfers over soa en hiv onder migranten.  Ook geeft Soa Aids Nederland op de website handvatten en tips voor proactief testen. Op deze manier kunnen huisartsen een belangrijke bijdrage leveren aan de individuele gezondheid van patiënten en aan het verkleinen van het risico op transmissie.


Verdiepende documenten en links

  • De NHG standaard geeft huisartsen expliciet de overweging mee om patiënten uit endemische gebieden vaker te testen en hiv of hepatitis te bespreken.
  • Naast deze richtlijnen is er ook een verdiepingsmodule over hiv geschreven.
  • Ook hebben we de beslisboom ontwikkeld om te bepalen wie je wanneer moet testen. Er zijn dus duidelijk handvatten voor proactief testen. Ongelijke zorg met als doel gelijke gezondheid te bewerkstelligen!
  • Bekijk de sectie over diversiteit op onze website
Delen