Artsen roepen minister op PrEP te vergoeden

14/06/2018

Artsen en verpleegkundigen werkzaam in de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) roepen minister Bruins op om de hiv-preventiepil PrEP en de zorg die daarbij hoort, zo spoedig mogelijk te vergoeden. Zij doen hun dringende oproep in een open brief aan de minister van volksgezondheid.

Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland : ”De oproep van de artsen sluit aan bij het advies van de Gezondheidsraad van 27 maart j.l. om de hiv-preventiepil PrEP, ook in Nederland te vergoeden. Minister Bruins moet dringend een besluit nemen.  Elke dag komen er hiv-infecties bij die voorkomen hadden kunnen worden met PrEP.”

De artsen Maatschappij & Gezondheid en verpleegkundigen werkzaam in de seksuele gezondheidszorg zeggen het advies van de Gezondheidsraad volledig te ondersteunen. Ook zij stellen dat PrEP aangeboden moet worden aan alle potentiële gebruikers met een verhoogd risico op hiv.

Artsen werkzaam in de Centra Seksuele Gezondheid bij de GGD, diagnosticeren hiv-infecties bij cliënten bij wie consistent condoomgebruik niet altijd lukt. Dit zijn vooral mannen die seks hebben met mannen. Een groot deel van die infecties is bovendien recent : van de mannen, bij wie in de afgelopen twee jaar hiv werd vastgesteld, had één op de twee personen dit in de zes maanden daarvoor opgelopen. Deze infecties hadden voorkomen kunnen worden door PrEP-gebruik, zo melden de artsen in hun brief aan de minister.  Landelijk wordt een derde van de hiv-infecties vastgesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid bij de GGD.

De Gezondheidsraad is in haar advies voorstander van een geïntegreerde aanpak van PrEP-verstrekking aan de juiste doelgroep waarbij goede medische begeleiding en monitoring gewaarborgd zijn.  Ook de artsen zijn ervan overtuigd dat PrEP-zorg een belangrijke stap is om het aantal hiv-infecties in Nederland drastisch te verminderen.

Lees de open brief

Delen