Agressieve variant van hiv ontdekt in Cuba

18/02/2015

In Cuba is een nieuwe mutant van hiv ontdekt (CRF19-cpx) die een snel ziekteverloop veroorzaakt. Personen die met dit hiv-virus geïnfecteerd zijn, ontwikkelen relatief snel aids. Velen binnen 3 jaar. Het hiv-virus kent een aantal subtypen. De gemuteerde variant komt voor bij subtype D, A en G van hiv. Deze subtypen komen relatief weinig voor in de wereld. Bij niet gemuteerde hiv virussen duurt het gemiddeld 8 tot 10 jaar voordat er sprake is van aids. Echter komt het ook bij de andere subtypen voor dat aids zich veel sneller dan gemiddeld ontwikkelt.

 

Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat de mutant in Cuba zo snel kan delen door het snelle overschakelen van de CCR5 naar de CXCR4 receptor. Dit bepaalt de overgang van de eerste sluimerende fase van infectie naar een snelle progressie naar aids. Dit proces wordt verder versneld als er sprake is van een infectie van meerdere subtypen van hiv tegelijk.

 

Hanna Bos, arts M&G infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland: “Voor vrijwel alle virussen geldt dat er meer en minder virulente stammen bestaan. Het onderzoek is wetenschappelijk interessant, maar geeft geen reden tot paniek. Het bevestigt vooral het belang van veilig vrijen en regelmatig testen. Wanneer iemand er op tijd bij is, kan hij of zij met de bestaande hiv-medicatie goed worden behandeld.”