Toolkit L.O.V.E Online helpt jongeren bij online veiligheid

27/09/2017

Hoe kunnen we online seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen? En hoe zorgen we voor online veiligheid? Soa Aids Nederland en Bureau Jeugd & Media introduceren, samen met onder andere Rutgers, L.O.V.E Online. Een Toolkit voor het praktijkonderwijs en vmbo over sexting, grooming en online veiligheid.

Sommige jongeren delen seksueel getinte beelden en veel jongeren hebben weleens sexy foto’s ontvangen. Sexting kan leuk en spannend zijn, maar wordt vervelend als beelden worden doorgestuurd. Hoe begeleid je jongeren als ouder of docent om hier verantwoord mee om te gaan? En wat doe je als school als er seksueel getinte beelden rondgaan? De materialen uit de Toolkit zorgen ervoor dat jongeren zich bewust worden van wat ze doen en betere keuzes kunnen maken over het aangaan van online contacten. 

 

Toolkit voor docenten, leerlingen én ouders


L.O.V.E Online is een extra module bij het lespakket Lang Leve de Liefde voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Doel van de toolkit is het voorkomen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag, het verbeteren van de signalering van online incidenten rond liefde, seks en relaties op middelbare scholen en het stimuleren van de ontwikkeling van schoolbeleid over online veiligheid. De Toolkit bestaat uit een informatieve handleiding, het stappenplan Sexting ’Wat doe je als er op school seksueel getinte beelden van een leerling worden gedeeld?’, een magazine voor leerlingen en filmpjes. Daarnaast bevat de toolkit een brochure voor ouders met informatie en tips. 

 

Veilig online contact, grooming en sextortion

 
Vanaf 27 september is de Toolkit L.O.V.E Online te gebruiken. Het stappenplan Sexting kan ingezet worden als een ‘EHBO kit’ op scholen. Bijvoorbeeld om snel alle acties op een rij te krijgen na een incident om de sociale veiligheid op school te herstellen. Ook komt 
Communicatieadvies aan ouders en media aan bod. Voor leerlingen zijn er twee lessen gemaakt zoals les 2: #online: hou het veilig! Over veilig online contact, online profielen, grooming en sextortion, hulp vragen en hulp bieden. Jongeren leren te anticiperen op veel voorkomende online situaties, bijvoorbeeld: ‘Iemand in de appgroep zegt steeds dat je lelijk bent. En dat niemand met jou wil zoenen.’ Wat doe je? En aan de hand van het verhaal van Denise wordt verteld over grooming. Zij dacht dat ze contact had met een leuke jongen, maar dat bleek anders te zijn. 

In de ouderfolder vinden ouders tips om met hun kind te praten over social media, sexting en grooming. Hoe begin je erover? Hoe houd je het gesprek prettig? Ook vinden ouders meer achtergrondinfo over sexting en grooming op basis van actueel onderzoek en verwijzingen naar handige websites. 

 

L.O.V.E Online is een product van Soa Aids Nederland en Bureau Jeugd & Media in samenwerking met Rutgers, Helpwanted.nl, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit, Universiteit Maastricht, Mijn Kind Online, ECP en vele docenten en leerlingen. 

Kijk voor meer informatie op Langlevedeliefde.nl 

Delen