RIVM rapport 2017: meer soa consulten en blijvende uitdagingen voor professionals

25/06/2018

Meer Nederlanders hebben zich laten testen op een soa, zowel bij de Centra voor Seksuele Gezondheid van de GGD als bij de huisarts. Het percentage mensen waarbij een soa werd gevonden blijft stabiel.

Dit blijkt uit het RIVM jaarrapport over soa’s in Nederland in 2017. Het rapport laat ook zien dat er nog 3 grote uitdagingen liggen; preventie van soa-risico’s, de aanpak van netwerken met hoog risico op soa’s en correcte uitvoering van testrichtlijnen door professionals. 

Stijgers en dalers

Het aantal gevallen van chlamydia steeg in 2017 met 3%. Chlamydia blijft de meest gevonden soa onder heteroseksuelen. Het aantal gevallen van gonorroe stijgt in 2017 met 11%. Onder homomannen wordt gonorroe het meest gevonden. Het aantal gevallen van syfilis  bleef in 2017 stabiel. Het aantal hiv-diagnoses bij de GGD bleef in 2017 gelijk met voorgaande jaren.

Preventie kan beter

Het is goed dat meer mensen voor een soa-test de weg weten te vinden naar huisarts en GGD. Elke soa die tijdig gevonden en behandeld wordt, kan niet meer worden overgedragen. Tegelijk is het ook een teken dat er harder gewerkt moet worden aan primaire preventie; het voorkomen van soa-risico’s. Dat kan door seksuele voorlichting aan meer jongeren te geven, door condoompromotie en als het om hiv gaat door het regelen van PrEP (hiv-preventie pil).

Beter aanpakken netwerken met hoog risico op soa’s

Of iemand een soa oploopt wordt niet alleen bepaald door het individuele seksuele gedrag. Dit hangt ook af van het gedrag van de partners en van aanwezige infecties in diens seksuele netwerk. Versterkte partnerwaarschuwing en vaker testen zorgen voor eerdere diagnose en behandeling van soa’s en voorkomen daarmee transmissie in netwerken met een hoog risico op soa’s. Volgens het RIVM is die aanpak een mogelijke verklaring voor een daling van het vindpercentage van syfilis onder mannen met hiv.

Richtlijnen strikter uitvoeren

Of een soa tijdig gevonden wordt is ook afhankelijk of professionals de richtlijnen voor testen op soa’s in de praktijk correct toepassen. LGV is een agressieve variant van chlamydia, die vooral bij homomannen wordt gevonden. Het aantal gevallen van LGV is in 2017 weer gestegen. Volgens het RIVM kan dit deels verklaard worden door een toename in het rectaal testen op chlamydia en een toename in het testen op LGV bij een positieve uitslag. Het strikt volgen van de testrichtlijn voor LGV verbetert wel volgens het RIVM; maar varieert tussen GGD-en van 28% tot 100%. Er zijn geen data bekend over LGV testen door huisartspraktijken, maar uit andere gegevens blijkt dat anaal testen daar ook niet altijd plaatsvindt als dat nodig is.

In het kader van bovenstaande informatie bieden wij jou tips en tools, afgestemd op jouw werk:

 
Delen