Nieuwe MSM-voorlichtingtools hiv, crystal meth en hepatitis B

14/09/2017

MSM-zorgprofessionals hebben binnenkort beschikking over drie nieuwe voorlichtingtools. Op 12 oktober start een campagne over het belang van tijdig testen en behandelen van hiv. In dezelfde maand verschijnt een website met alle noodzakelijke informatie over crystal meth. De video-campagne rond hepatitis B-vaccinatie was er al.

Laat je snel testen

‘Met hiv kun je uitstekend leven, zeker als je er snel bij bent. Direct met je behandeling beginnen is beter voor je gezondheid en het zorgt ervoor dat je het niet meer kunt doorgeven. Dus laat je snel testen.’ Dat is de boodschap van de nieuwe (landelijke) campagne van het H-TEAM (en Man tot Man) die 12 oktober van start gaat. Met online-video en een ludieke actie, proberen we hiv verder te de-stigmatiseren en MSM ervan te overtuigen dat ze zich snel moeten laten testen als zij hun hiv-status niet kennen. De campagne wordt gevoerd via social en online media en datingapps en voor het eerst proberen we MSM ook op een aantal pornosites aan te spreken.

De campagne leidt MSM naar de website laatjesneltesten.nl (vanaf 12 oktober live) voor informatie en een overzicht van de invloed die hiv kan hebben op iemands (seks)leven. Daarnaast verwijst de site naar Testlab en de GGD.

De campagnevideo’s zijn beschikbaar voor gebruik in de wachtkamer of online en de site is handig om MSM naar te verwijzen bij vragen. De campagne vereist verder geen bijzondere handelingen of aanpassingen van de GGD’en.

Website met ins en outs crystal meth

Helaas groeit de populariteit van crystal meth onder een deel van de MSM gestaag. De problematiek die dit met zich meebrengt is echter voor veel professionals in de verslavings- en soa-zorg nieuw en de zorg wijkt af van de reguliere zorg.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat ook gebruikers zelf behoefte hebben aan objectieve informatie over de drug. Velen zijn er mee gestart, zonder te weten waar ze eigenlijk aan begonnen (zie: rapport Tina & slammen).

Om hulpverleners én gebruikers in hun behoefte aan informatie over crystal meth beter te kunnen voorzien, ontwikkelen Soa Aids Nederland en Mainline onder andere een website. Hierop komt informatie over onder meer veilig gebruik tijdens seks en de mogelijke gevolgen en waar gebruikers terecht kunnen voor hulp. Voor hulpverleners is de site een handig naslagwerk.

De website wordt zowel bij de beoogde gebruiker als bij een aantal professionals uit verschillende relevante disciplines getest. In oktober is de ‘soft launch’. Dat houdt in dat hij wel online is, maar nog niet gepromoot wordt. Promotie zal uiteindelijk vooral geschieden via heel specifieke kanalen, om een aanzuigende werking te voorkomen.

Hepatitis B-vaccinatie-video’s

Met trots lanceerden we afgelopen augustus een nieuwe campagne ter promotie van hepatitis B-vaccinaties voor MSM. Regisseur Sanne Vogel maakte in samenwerking met Man tot Man drie eigenzinnige portretten van drie bijzondere mannen: vluchteling Saro, verlegen student Guido en doorgewinterde sekspert Orlando. De mannen vertelden over hun leven en seksualiteit en hepatitis B-vaccinaties.

De campagne lijkt een succes. In de periode van 10 tot eind augustus bezochten meer dan 5.400 mensen de voor de gelegenheid aangepaste pagina op mantotman.nl waar de afspraakmodule op staat. Buiten campagnetijd wordt deze pagina slechts door zo’n 10 tot 50 bezoekers per dag bezocht. Ook de Engelstalige pagina trok veel bezoekers: 2.400 in dezelfde periode. Via social media zijn de video’s bijna 120.000 keer bekeken. Tot hoeveel afspraken dit alles heeft geleid weten we eind 2017.

We hebben ook wat tegenslag gekend. Na 2,5 week trok Facebook ineens de stekker uit het gros van de advertenties. Te veel mensen hadden geklaagd over de video’s. Dit is iets dat vaker gebeurd bij campagnes rond seksuele gezondheid en homoseksualiteit. De campagne laten we daarom rusten. Op 1 november, Nationale Hepatitis Dag, pakken we de draad weer op. De verhalen van Saro, Guido en Orlando publiceren we dan ook als geschreven ervaringsverhalen op Mantotman. Voor wie liever leest.

Wil je de films van Sanne Vogel afspelen in de wachtruimte of online zetten? Dat kan. Ze staan zowel met als zonder Engelse ondertiteling op het videokanaal van Man tot Man op Vimeo.com. Mocht je de video’s anders dan online willen gebruiken, neem dan contact op met Arjan van Bijnen, communicatieadviseur MSM ( avanbijnen@soaaids.nl).

Saro

Saro vluchtte naar Amsterdam omdat hij in Iran als homo niet meer veilig was. Sanne Vogel interviewde hem over zijn seksleven, zijn ambities als make-up artist en hepatitis B.

Orlando

Orlando organiseert seksworkshops voor vrouwen. Sanne Vogel interviewde hem over zijn seksleven en hepatitis B.

Guido

Guido ging toen hij uit de kast kwam meteen op Tinder. Sanne Vogel interviewde hem over daten, zijn seksleven en hepatitis B.

Delen