Swing it out - partnerruil anno 2006

31/08/2006

De GGD Zuid Limburg ziet steeds meer swingers op het soa-spreekuur. Swingers doen aan partnerruil, een op zichzelf al lang bestaand verschijnsel, maar wel één dat lijkt toe te nemen. In hoeverre swingers in de praktijk een groep vormen met een verhoogd risico van hiv/soa is nog onbekend. Wel worden medewerkers van de Aids Soa Infolijn regelmatig gebeld door mensen die zichzelf swinger noemen. Vaak gaan de vragen over risico’s van hiv-infectie en andere soa bij orale seks. Of het bijvoorbeeld veilig is eerst een andere man en vervolgens de toekijkende echtgenoot oraal te bevredigen.

De indruk bestaat dat het om een groeiende groep (nu geschat op 30.000) mensen gaat die, in ieder geval theoretisch, een grotere kans op hiv/soa loopt. Voor velen binnen de soa/hiv-bestrijding zijn swingers nog een betrekkelijk onbekende groep. De belangrijkste kenmerken zijn hier beschreven. soa aids ‘Ik zou jou wel eens willen zien vrijen met een vrouw’, merkte Johan op.
Deze simpele opmerking mondde voor Johan en Ingrid uit in een wekelijks terugkerend bezoek aan de parenclub. Dit fictieve voorbeeld lijkt een scenario dat steeds vaker voorkomt. Steeds meer mensen in Nederland worden ‘swingers’, deze ‘sociale activiteit’ is een vorm van recreatieve seks tussen gelijkgestemden. En daarnaast een gezellig avondje uit om nieuwe mensen te leren kennen.

Nieuw leven inblazen Swingen is een levensstijl die veel verschillende vormen kan aannemen. Er is geen sprake van vreemdgaan, want je besluit als stel om te gaan swingen oftewel van partner te ruilen. Veel paren vinden de gedachte om seks te hebben met andere mensen erg opwindend en ontdekken dat swingen een extra dimensie en een leuke variatie toevoegt aan hun eigen, wat saaier wordende, seksleven en relatie. In sommige relaties wordt het gezien als laatste redmiddel om er nieuw leven in te blazen.
Het swingersleven is echter niet voor iedereen geschikt. Je moet er in ieder geval samen achterstaan. Eventuele jaloezie en andere onderwerpen moeten bespreekbaar zijn.

Ontmoetingsplaatsen Swingers ontmoeten elkaar tijdens een bezoek aan een parenclub, maar ook via chat- en datingsites op internet. Andere plaatsen om stellen te ontmoeten zijn sauna’s, dansvloeren, zwembaden en bepaalde gedeeltes in bars of er wordt een thuisafspraak gemaakt.

Risico’s Er zijn wel enkele regels waar men zich als Swinger aan moet houden. De gouden regel van het swingen is het recht van een ieder om ‘nee’ te zeggen. Daarnaast zijn persoonlijke hygiëne, respect en vriendelijkheid kernbegrippen. Opdringerigheid wordt niet getolereerd. Ook wordt het gebruik van te veel alcohol of drugs als egoïstisch gezien, als daardoor minder rekening gehouden wordt met partners. Alcohol en drugs beïnvloeden daarnaast ook het beoordelingsvermogen en de geestelijke toestand.

Grotere risico’s: ‘uit en thuis’ Swingers lopen meer risico van soa, omdat ze meerdere seksuele contacten hebben met verschillende sekspartners. Frequentie, aantal en speci.eke handelingen, zoals het gebruik van seksspeeltjes of anale contacten, spelen hierbij een rol.
Het thuis afspreken of het ontmoeten van andere stellen in clubs heeft wat het voorgaande betreft voor- en nadelen. Als stellen thuis afspreken zullen bepaalde onderwerpen, zoals voorzorgsmaatregelen of sekstechnieken, eerder besproken worden. Een voorwaarde om beter afspraken te kunnen maken.
Het voordeel is dat het risico van soa hierdoor verminderd wordt. De stellen zullen waarschijnlijk vaker met elkaar afspreken, waardoor het aantal partners beperkt blijft. Het nadeel is dat er meer geëxperimenteerd zal worden (bijvoorbeeld man met man), waardoor de risico’s wel weer groter worden. Als stellen anoniem in een parenclub seks met elkaar hebben, dan is de kans groter dat er weinig afspraken worden gemaakt en dat er met meer mensen seksueel contact plaatsvindt. Daarnaast is het een nadeel dat er in een club sprake kan zijn van groepsdruk. Mensen kunnen iets doen waar ze zelf in eerste instantie niet voor open stonden. Vooral onder invloed van alcohol- of drugsgebruik zullen mensen eerder hun grenzen verleggen.

Relatieproblematiek Seksuologe Hannie van Rijsingen ziet in haar praktijk stellen waarbij duidelijk is dat de man graag wil gaan swingen en de vrouw meegaat om haar man te behagen. Uiteindelijk wordt het geforceerd en kan dit tot problemen leiden. ‘Als het weigeren van de vrouw, om nog langer eraan mee te doen, problematisch wordt, komen ze wel eens bij mij. Ik tref dan forse relatieproblematiek aan’, aldus Van Rijsingen. ‘Dit zijn vaak mannen die op een obsessieve manier met seks bezig zijn en het liefste willen dat hun partner op dezelfde manier geïntrigeerd is door seks.’ Van sommige cliënten hoor ik dat swingen spannend is. Ze geven aan dat ze zich op deze manier aantrekkelijk voelen en in een parenclub krijgen ze die bevestiging. Ze blijven zich gerespecteerd voelen en daarnaast wordt er niemand gekwetst. Daar tegenover staat de ervaring van swingers dat je op lange termijn uitgeswingd raakt, doordat herhaling van hetzelfde aan uitdaging verliest. Tevens geven stellen aan dat swingen ook een nadelige invloed kan hebben binnen de eigen seksuele relatie. De lat moet, volgens hen, wel heel hoog gelegd worden om op dezelfde manier bevredigd te worden.

Swingen kan binnen de relatie een succes zijn indien men allebei een zeer liberale visie heeft op de beleving van seksualiteit. Er moet een gelijkwaardige verdeling van macht binnen de relatie zijn en beide partners weten goed wat ze willen. Het is belangrijk dat partners er samen voor honderd procent achter staan en daarnaast goed met elkaar kunnen communiceren en duidelijke afspraken maken, ook wat betreft voorzorgsmaatregelen tegen soa.

Delen