Foutnegatieve meldingen OraQuick®Advance™ Hiv 1/2

30/11/2008

In oktober 2006 begon Checkpoint, de inmiddels opgeheven testfaciliteit, een proef met 1.000 OraQuick® Advance™ mondvochtsneltesten naast de reguliere sneltest. De snelheid van de uitslag is dé grote meerwaarde van de sneltest en werkt voor veel mensen drempelverlagend. De mondvochttest is bovendien interessant voor wie bang is voor prikken; er is bovendien geen risico meer op prikaccidenten. Uit de resultaten bleek echter dat er twee foutnegatieve meldingen werden gevonden bij twee mannen.

geval 1 In april 2008 komt er bij Checkpoint een 36-jarige homoseksuele man die buiten de Randstad woont. Hij heeft een universitaire opleiding, is West-Europees en heeft een betaalde baan.
In maart 2007 is hij bij de GGD negatief getest vanwege verschillende onveilige sekscontacten, in april 2008 is hij bij de GGD positief getest vanwege meerdere onveilige sekscontacten; hij wil een second opinion en zijn partner laten testen.
Met zijn vaste partner heeft hij actief en passief orale en anale seks zonder condoom. Een maand geleden heeft hij met verschillende personen seks gehad, waarbij toys zonder condoom gebruikt zijn door verschillende sekspartners. Tijdens de seks zijn de partydrugs XTC en GHB gebruikt. Hij is in 2002 gevaccineerd tegen hepatitis A en B en heeft in 2006 gonorroe gehad. Zowel de cliënt als de zorgmedewerker verwachten een positieve uitslag.
De Determine™ is positief, de OraQuick daarentegen negatief. De OraQuick is herhaald en nogmaals negatief. Er is geen bloed afgenomen voor confirmatie, omdat dit al in het ziekenhuis was gebeurd.
Conclusie: Foutnegatieve OraQuick.

geval 2 In mei 2008 komt bij Checkpoint een 26-jarige homoseksuele man, woonachtig buiten de Randstad. Hij heeft een afgeronde Hbo-opleiding, is West-Europees en heeft een betaalde baan. Hij wil anoniem blijven en komt vanwege de snelheid.
Hij is al zeven keer eerder op hiv getest, de laatste keer in november 2007 voor een zekerheidscontrole in het buitenland.
Met zijn partner heeft hij passief anaal contact met condoom, tijdens het laatste sekscontact (oro-genitaal) bleek zijn voorhuid ingescheurd te zijn. Direct na die gebeurtenis zijn ze naar de plaatselijke GGD gegaan voor PEP voor de partner, maar die GGD wist te melden dat hiv alleen maar in de Randstad voorkomt. Omdat de partner nog op de uitslag van de confirmatietest wachtte van een positieve ELISA, hebben ze zelf besloten om naar Checkpoint te komen. De man heeft nooit een soa gehad en is in 1997 gevaccineerd tegen hepatitis A en B. Hij gebruikt geen medicijnen, is niet bekend bij een specialist en gebruikt geen partydrugs. Zowel cliënt als zorgmedewerker verwachten een positieve uitslag.
De Determine™ is positief, de OraQuick negatief, de Western Blot blijkt positief voor hiv 1 te zijn. De partner is meteen doorgestuurd voor PEP naar een ziekenhuis in Amsterdam.
Conclusie: Foutnegatieve OraQuick.

Delen