Transseksuele prostitutie

Moet ik extra maatregelen nemen als ik een nieuwe vagina heb? Hoe verzorg ik mijn vagina en met welk condoom is de seks het veiligst. Op deze pagina vind je informatie over veilige seks en vaginale verzorging voor transvrouwen.

Nieuwe vagina of neo-vagina

Er gelden andere adviezen voor vaginale hygiëne voor transseksuele sekswerkers die een volledige geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan.

 • Wanneer de nieuw gemaakte vagina, de 'neo-vagina', gemaakt is van de huid van de penis en de balzak ontbreekt de natuurlijke vochtproductie en het zelfreinigende zure milieu. Dit is wel aanwezig in de vagina van de biologische vrouw. Het genezingsproces duurt minstens drie maanden en vaak langer.
  We raden aan om geen (vaginale) seks te hebben in die periode. Je kunt wel andere seksuele handelingen verrichten, maar ontzie je vagina.
 • Het is niet alleen de huid van de nieuwe vagina, die moet ingroeien, maar ook de nieuwe opening van de plasbuis en de neo-clitoris. Wanneer de huid van de neo-vagina goed is ingegroeid en de chirurg het genezingsproces als afgesloten ziet, kun je weer seks hebben.
 • Vaak zijn er nog aanvullende, kleinere correcties nodig.
  We raden aan ook deze af te wachten voordat je weer (vaginaal) seksueel actief wordt tijdens je werk.

 

Zorg goed voor je nieuwe vagina

Spoel je vagina inwendig één keer per week of volg de instructies op die voor jou persoonlijk gelden. Ben je onzeker over of je je nieuwe vagina goed verzorgd, neem dan contact op met jouw Genderteam of met je huisarts.

 • In de huid van de neo-vagina zitten veel talgkliertjes. Talg kan zich in de diepte van de neo-vagina ophopen en klachten geven. Als je last hebt van een sterke vaginale geur kun je ook vaker spoelen
 • Gebruik geen agressieve middelen, spoel alleen met water
 • Gebruik hierbij een vaginale douche met een inbrengcanule (verkrijgbaar bij drogist)

Breng na het spoelen wat olie of bijvoorbeeld Calendula crème in de vagina. Dit voorkomt verweking en het aan elkaar plakken van de huid. Nog beter is een hormooncrème die ook de doorbloeding bevordert.

Safe sex als je een nieuwe vagina hebt

Condoom- en glijmiddel advies is anders als je een nieuwe vagina hebt die van huid is gemaakt!

Ook een nieuwe vagina is vatbaar voor soa’s. Gebruik daarom altijd een condoom als je neukt. Er zijn twee punten van speciale aandacht voor transseksuele prostituees als het gaat om veilig vrijen en veilig werken.

Glijmiddel

 • Voor de huid waarmee de nieuwe vagina is gemaakt, raden we aan om glijmiddel op vet of olie basis te gebruiken. Deze middelen hoef je na gebruik namelijk niet uit je vagina te spoelen
 • Je moet dan condooms gebruiken die tegen olie kunnen: condooms van polyurethaan. De ‘gewone’ rubber condooms kunnen niet tegen olie en kunnen tijdens de seks kapot gaan
 • Glijmiddel op waterbasis kan je inwendige vagina (huid) verweken en irritaties veroorzaken.
 • Als je toch glijmiddel op waterbasis met een rubber condoom wilt gebruiken, is het advies om de vagina wél te spoelen na de seks.

Hulpmiddelen - vagina dilatator

Om je vagina open te houden en op te rekken, gebruik je een dilatator. Om te spoelen gebruik je een vaginale douche met canule of katheter. Deel deze attributen niet met anderen. Je kunt via een gebruikte dilatator of canule een soa oplopen. Houd ze voor jezelf en maak ze goed schoon na gebruik. 

Delen