Prostitutie en de soa-test

Hoe vaak en waarom moet ik me op soa's laten testen als ik werk in de prostitutie?

Als seks je werk is, dan zijn soa’s beroepsrisico's. Het is daarom belangrijk dat je je regelmatig laat testen. Op deze pagina vind je informatie over op welke soa's je getest wordt en hoe dat gaat.

Waarom testen op soa’s?

Je verkleint de kans op een soa door altijd met een condoom te werken – neuken en pijpen.
Helemaal uitsluiten kun je soa’s helaas niet.
Je bent niet verplicht een soa-test te laten doen als seks je werk is. Jij bepaalt dat.
Wij adviseren om tenminste twee keer per jaar een soa-onderzoek te laten doen. Dan houd je goed de vinger aan de pols. Ga altijd naar de GGD of je huisarts als je klachten hebt.

Waar doe je de soa-test?

Jij bepaalt zelf door waar jij je laat testen en door wie.

Huisarts
​De huisarts heeft beroepsgeheim. De soa-testuitslagen komen in je medische dossier. Deze gegevens mag de huisarts alleen aan anderen geven als jij daar toestemming voor geeft. Jouw basisverzekering betaalt het bezoek aan de huisarts (het consult) en de soa-testen.Hou wel rekening met je verplichte eigen risico van €385,00.

GGD soa-spreekuur
Je doet gratis en vertrouwelijk een soa-test bij de GGD. Sommige GGD’s hebben speciale prostitutiespreekuren.Gebruik de postcode-applicatie om een prostitutiespreekuur bij jou in de buurt te vinden.

Op je werkplek
De GGD komt naar jou toe. De soa-verpleegkundige komt bijvoorbeeld in de seksclub of in het raamgebied waar jij werkt. Je wordt ter plekke getest en hoeft er niet voor naar een spreekuur.

Welke soa-testen?

Je wordt getest op:

Chlamydia
Gonorroe
Syfilis
Hiv
Hepatitis B als je niet gevaccineerd bent.

Hoe gaat een soa-test?

Een soa-test bestaat uit de volgende handelingen:

Bloedprikken
Hiv, syfilis en hepatitis B worden getest door één of meer buisjes bloed af te nemen uit een ader in het holletje van je elleboog.

Vaginaal uitstrijkje (self-swab)
Je test hiermee op chlamydia en gonorroe. Meestal doe je dit zelf: je draait met een soort groot wattenstaafje in je vagina rond, stopt het wattenstaafje in een buisje en je geeft het af aan de soa-verpleegkundige.
Soms doet de verpleegkundige het. Dan gebruikt ze een eendenbek. Ze kan dan meteen in je vagina controleren op een soa.

Andere uitstrijkjes
Chlamydia en gonorroe kunnen ook in de keel en anus zitten. De uitstrijkjes van deze plekken wordt door de verpleegkundige gedaan.
Pijnlijke blaasjes bij of in je vagina worden soms uitgestreken om definitief de soa herpes vast te stellen.

Meer informatie:

Delen