Zelfstandig werken in de prostitutie: je rechten en plichten

Waar moet je aan denken als je als zelfstandig prostituee gaat werken?

Stel, je wilt starten als zelfstandige prostituee. Het is dan belangrijk dat je je aan de regels houdt. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de Belastingdienst. Daarvoor hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel, want die schrijft je meteen ook in bij de Belastingdienst. Zo weet de overheid weet dat je een eigen onderneming hebt.

Belastingen
Omdat je werkt, betaal je belasting over je inkomsten. Je moet een aantal zaken regelen:

  • Je hebt een burgerservicenummer (sofinummer) nodig, dat je kunt aanvragen bij de gemeente. Wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt, vind je dat nummer op je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.

Verder krijg je te maken met speciale regels voor belastingen en premies. Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat je administratie correct en actueel is. Je administratie kun je laten doen door een boekhouder of een administrateur. Dat kan verstandig zijn wanneer je zelf niet goed thuis bent in boekhouden. ​Je bent wettelijk verplicht je administratie zeven jaar te bewaren.

Aan te bevelen is:

  • Leg alle belangrijke gegevens over werk en verdiensten dagelijks vast, bijvoorbeeld in een kasboek
  • Neem een boekhouder in dienst die je zaken regelt.

Privacy
De Belastingdienst heeft geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat ze je gegevens vertrouwelijk moeten behandelen.

Meer informatie
Meer informatie over hoe je je belastingen moet doen, vind je in de Informatiemap Prostitutiebranche die je kunt opvragen bij de Belastingdienst of bellen met 0800 – 0543.
Op de website van de Kamer van Koophandel vind je meer informatie.

Delen