Wanneer werk je in de prostitutie in loondienst?


Arbeidsrecht | Arbeidsrelaties | Sociale zekerheid | Belastingzaken

Er zijn drie mogelijkheden om in Nederland als prostituee te werken.

  • Als zelfstandig ondernemer; je werkt niet voor een exploitant, maar voor jezelf en voor eigen risico.
  • Volgens het voorwaardenpakket (opting-in); je werkt voor een exploitant, bijvoorbeeld in een seksclub, massagesalon, privéhuis of escortservice, maar je bent niet in loondienst. Dit is eigenlijk een tussenvorm van werken als zelfstandige en werken in loondienst. Hiervoor is het nodig dat de exploitant een overeenkomst heeft met de Belastingdienst, waarbij de exploitant de belasting en premies van prostituees inhoudt en afdraagt aan de Belastingdienst en het UWV.
  • In loondienst; je werkt voor een exploitant die geen overeenkomst heeft met de Belastingdienst. De Belastingdienst en het UWV zien jou als een werknemer in loondienst. Het maakt niet uit of je wel of niet in vaste dienst bent.

Praat met de exploitant over wat er bij het bedrijf waar jij werkt geldt: loondienst of voorwaardenpakket/opting-in.

Let op:
Als de exploitant een overeenkomst heeft met de Belastingdienst, moet hij wel voldoen aan de voorwaarden die zijn overeengekomen. Let daar dus goed op. Als de exploitant de voorwaarden niet nakomt, doordat hij bijvoorbeeld bepaalt wat je werktijden zijn en welke kleding je moet dragen, dan ben je in loondienst.

Meer informatie
Voor meer informatie over loondienst en opting-in, kun je terecht bij de Belastingdienst of je kunt bellen: 0800 – 0543.

Delen