Wanneer mag ik als migrant in de prostitutie werken?

Kom je uit het buitenland en wil je in Nederland in de seksindustrie werken? Dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden.

Uit de Europese Unie (behalve Kroatië)
Als je uit een van de lidstaten van de Europese Unie komt, heb je geen verblijfsvergunning nodig om legaal in Nederland te kunnen verblijven en te werken. Je moet je wel inschrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) en je laten registreren bij de Immigratie en Naturalisatiedienst.
Kom je uit Kroatië, dan gelden andere regels.

Uit Kroatië
Kom je uit Kroatië en wil je hier werken? Dan kun je alleen legaal in Nederland werken als je aan kunt tonen dat je werkt als zelfstandige. Je mag dus niet in de prostitutie werken in loondienst voor een exploitant, of via het voorwaardenpakket in een club of in de escort.

Buiten de Europese Unie
Als je van buiten de Europese Unie komt, kun je hier niet in de prostitutie werken. Ook niet als zelfstandige.

Getrouwd of samenwonend
Ben je bijvoorbeeld getrouwd of woon je samen én heb je een verblijfsvergunning voor verblijf bij je partner? Dan heb je vrij toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt als jouw partner die toegang ook heeft. Kom je van buiten de Europese Unie (EU) en heb je een verblijfsvergunning die vrij toegang geeft tot de Nederlandse arbeidsmarkt? Dan mag je ook werken in de prostitutie. Zowel als zelfstandige als voor een exploitant. 

Werken in de prostitutie in Nederland – wie mag wat wanneer?
In de prostitutiebranche in Nederland werken veel buitenlandse prostituees.
Niet altijd is voor een ieder duidelijk wie er in Nederland mogen werken en onder welke voorwaarden.
Lees de informatie over de aangepaste regels

Meer informatie
Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vind je informatie over de regels en procedures van werken in Nederland. Het telefoonnummer is: 0900 – 123 45 61.
Meer informatie over dit onderwerp vind je ook op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Delen