Geldzaken en schulden

Financiele problemen door schulden
Door schulden kun je makkelijk in financiële problemen komen. Kopen op afbetaling en het afsluiten van (persoonlijke) leningen kunnen daartoe bijdragen. 
Wanneer je ervoor kiest niet gelijk te betalen of besluit een lening af te sluiten, bouw je een schuld op. Je schuld stijgt omdat je rente over het geleende bedrag moet betalen. En wanneer je niet op tijd afbetaalt, komen er ook nog boetes en incasso- en/of deurwaarderskosten bij je schuld opgeteld. Het geleende bedrag wordt hierdoor steeds groter.
Uitgaven en inkomsten moeten met elkaar in evenwicht zijn. Anders kom je in de situatie terecht dat je rekeningen niet meer kunt betalen met alle ingrijpende gevolgen van dien.

Hoe kom je van je schulden af?

  • Voorkom dat je in de schulden komt!
  • Zet voor jezelf op een rijtje wat je financiële problemen zijn; wat heb je waar geleend en hoeveel is je schuld nu.
  • Maak een prioriteitenlijst zodat je weet wanneer je welk bedrag aan wie af moet betalen.
  • Probeer een betalingsregeling te treffen met je schuldeisers; maak afspraken wanneer je wat betaalt.
  • Wanneer je er zelf niet uit komt, kun je via schuldhulpverleners en in een aantal steden bij Informatiecentra voor prostituees hulp krijgen bij het oplossen van je schuldenproblematiek.

Een bankrekening
Om je geld op een veilige manier te bewaren, maar ook om je rekeningen te kunnen betalen, heb je een bankrekening nodig. Nu kan het zijn dat je zelf hebt geprobeerd om een bankrekening te openen, maar dat dit niet is gelukt. In veel gevallen heb je echter toch recht op een eigen bankrekening.
Als je

  • boven de 18 bent
  • een vaste woon- of verblijfplaats hebt in Nederland of een postadres bij een erkende hulpverleningsorganisatie of overheidsinstantie
  • en een geldig identiteitsbewijs kunt tonen

kun je namelijk altijd een basisbankrekening openen.
Met een basisbankrekening kun je geld overmaken, bedrijven machtigen om geld (zoals voor gas en licht) van je bankrekening af te schrijven, pinnen en chippen.
Kijk op www.basisbankrekening.nl voor meer informatie van de Nederlandse Vereniging van Banken over het aanvragen van zo’n rekening. 

Meer informatie
Voor meer hulp bij het wegwerken van je schulden, kijk je op de website www.zelfjeschuldenregelen.nl van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Delen