Drugs & prostitutie

Drugs- en alcoholgebruik tijdens het werk in de prostitutie kunnen gevoelens naar de achtergrond schuiven. Je durft meer, hebt minder seksuele remmingen en kunt langer doorgaan. Welke invloed heeft dit op de seks en op veilig werken? Lees hier meer informatie.

Als ik niet heb gebruikt, krijg ik minder klanten. Door de coke word ik aantrekkelijker voor de mannen: ik zie er zelfverzekerder en relaxter uit.

Soms betalen je klanten meer om samen drugs te gebruiken. Maar seks onder invloed kan er ook voor zorgen dat je eerder voor onveilige seks kiest. Of diensten aanbiedt die je nuchter niet zou aanbieden.
Als je drugs gebruikt tijdens sekswerk, zorg dan dat je geïnformeerd bent over de effecten en risico's, zodat je veilig kunt werken.

Factoren die effect van drugs beïnvloeden

De werking en de effecten van drugs zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Zuiverheid - het soort drugs en de kwaliteit
 • Conditie - man of vrouw, je gewicht, stemming en stabiliteit
 • Omgeving - waar gebruik je?
 • Tolerantie - hoeveel en hoe vaak gebruik je.

Drugs, typen en effecten

Drugs worden grofweg onderverdeeld in drie groepen:

 • Downers
 • Uppers
 • Trippers (psychedelica).

Vaak is trippen erg intensief. De behoefte aan seks kan naar de achtergrond verdwijnen.

Drugs: Downers

Downers (alcohol, heroïne, GHB, GBL, cannabis en ketamine) zijn verdovende middelen. Ze geven een kalmerend, euforisch en ontspannen effect.
Downers verlagen je bloeddruk, je hartslag, je lichaamstemperatuur en ze maken je ademhaling oppervlakkiger. Je kunt slaperig worden; downers dempen het bewustzijn en negatieve (angst)gevoelens.

Seks
Op seksueel gebied heb je minder remmingen, je krijgt een slapper gevoel in je spieren. Downers kunnen je meer zin in seks geven. Maar van sommige middelen kan je klant moeilijker een erectie krijgen en houden; dit verhoogt de kans op een condoomongelukje - afglijden of kapot gaan.
Daarnaast kan klaarkomen soms moeilijker gaan, zeker bij veelvuldig of dagelijks gebruik.
Je klant kan om deze reden gefrustreerd raken en agressief worden.

Trip-effect
Cannabis en ketamine kunnen naast bovenstaande effecten ook trip-achtige effecten veroorzaken.

Drugs: Uppers

Uppers (XTC, MDMA, speed, cocaïne, crystal meth) zijn stimulerende, opwekkende middelen. Het effect van uppers is het tegenovergestelde van downers: ze geven vooral veel energie en maken alerter.
Uppers verhogen je bloeddruk, je hartslag, je ademhaling en je lichaamstemperatuur. Bovendien verminderen ze de behoefte aan slaap en onderdrukken ze honger en dorst.

Seks
Van uppers word je energieker, kun je meer zin in seks krijgen of juist knuffelig worden.
Bepaal vooraf wat je klant wil en of je hierin mee wilt gaan.
Je klant kan moeite hebben met een erectie krijgen (en houden) en klaarkomen als hij uppers gebruikt.

Trip-effect
XTC en MDMA kunnen naast bovenstaande effecten ook trip-achtige effecten veroorzaken.

Ik gebruik alleen speed als ik moet werken achter de ramen. Zo word ik niet moe en kan ik dubbele diensten werken. Daarna ben ik wel helemaal gesloopt.

Combineren van drugs

Gebruik je tijdens sekswerk meerdere drugs dan lijkt het soms alsof ze elkaars afzonderlijke effecten afzwakken.
Door uppers te nemen voel je soms minder goed hoeveel downers je gebruikt hebt. In werkelijkheid geldt meestal: 1+1=3. Het effect van beide middelen samen is dan sterker dan het afzonderlijke effect van de twee middelen apart. Dit is een extra zware belasting voor je lichaam en kan gevaarlijk zijn.
 

Coke en alcohol
Zo wordt door de combinatie coke en alcohol coca-ethyleen aangemaakt. Een euforisch stofje met een vergelijkbare werking als coke, maar die hart- en bloedvaten nog zwaarder belast en de afbraak van giftige stoffen vertraagt.
Daarom is het belangrijk van tevoren te weten welke effecten de gebruikte combi veroorzaakt. Uit ervaringsverhalen van anderen kun je niet afleiden wat het effect is op jouw eigen lichaam. 
De eerste keer een combi
We raden aan dat je de eerste keer de combi van middelen in een veilige omgeving gebruikt. Neem alleen middelen waar je ervaring mee hebt, begin met een kleine hoeveelheid en wacht op het effect voordat je het tweede middel inneemt.

 

Praktische tips voor drugsgebruik

 • Bepaal wat jij wel en niet met een klant wilt doen als je nog nuchter bent. Onder invloed kunnen grenzen behoorlijk vervagen.
 • Laat je drugs gratis en anoniem testen: Drugs-test.nl
 • Sommige klanten betalen meer om samen drugs te gebruiken. Dit lijkt aantrekkelijk, maar bewaak je eigen grenzen.
 • Je eigen veiligheid staat voorop: accepteer geen klanten die teveel alcohol hebben gedronken en snel agressief worden.
 • Spreek met een klant, behalve een handeling, ook een tijd af. Door de drugs kan hij moeite hebben met klaarkomen en langer willen doorgaan. Wil hij meer, laat hem opnieuw betalen!
 • Start bij onbekende drugs met lage doseringen. Wil je meer gebruiken, bouw dan stapsgewijs op.
 • Deel nooit shotattributen (water, filters, spuiten en stericups). Shotten met gedeelde naalden vergroot de kans op hiv en hepatitis C.
 • Deel geen snuifbuisjes of bankbiljetten als je middelen snuift. Drugs kunnen kleine wondjes in het neusslijmvlies maken, waardoor je hepatitis C kunt overdragen.
 • Onder invloed van coke, speed of crystal meth is de seks vaak harder en agressiever. Ook kun je langer doorgaan. Tegelijkertijd drogen deze middelen de slijmvliezen in je vagina (of anus) uit. Dit vergroot de kans op gescheurde condooms en kleine wondjes en daarmee de kans op soa's. Wissel daarom elk kwartier van condoom en gebruik veel glijmiddel op water- of siliconenbasis. Dit geldt ook voor anale seks.
 • Langdurig coke-, speed- of crystal meth-gebruik kan leiden tot erectieproblemen. Een erectiepil kan dit probleem oplossen. Maar de combinatie erectiemiddelen met poppers veroorzaken een acute bloeddrukverlaging, wat kan leiden tot plotseling outgaan. De combinatie XTC met erectiemiddelen kan hartklachten veroorzaken.
 • De meeste drugs onderdrukken je hongergevoel. Zorg dat je eet voordat je gaat werken en gebruiken. Probeer tussendoor iets kleins te eten, zoals een banaan of wat noten. Hierdoor voel je je na afloop minder brak. Zorg dat je na een lange dienst je reserves weer aanvult met voldoende slaap en gezond eten. 
 • Tryptofaan (in eiwitrijk voedsel zoals eieren, kabeljauw en sojabonen) kan je XTC kater verminderen. Antioxidanten voor, tijdens en na gebruik kan hersenbeschadiging verminderen. Deze vind je in groenten als broccoli, paprika en spruitjes of in fruit als pruimen, rozijnen en blauwe bessen.
 • Bepaalde medicatie (hiv-remmers, slaapmedicatie en anti-depressiva) kunnen de werking van alcohol en drugs versterken of juist verzwakken. Raadpleeg je hierover de arts die deze medicatie aan je voorschrijft.
 • Laat je vier keer per jaar testen op soa's. Dit kan gratis bij de GGD bij jou in de buurt. 

Meer informatie

De inhoud van deze page is in foldervorm te bestellen bij Soa Aids Nederland en bij Mainline. Ook beschikbaar in het Engels.

Delen