Vaccinatie

Vaccinatie? Beter beschermd!

Vaccins zijn de ideale en beste oplossing voor overdraagbare aandoeningen. Om die reden wordt er al jaren gezocht naar vaccins tegen hiv en andere soa's. Het duurt waarschijnlijk nog lang voordat er een goed werkend hiv-vaccin op de markt komt.

Hepatitis B én A: eenvoudig te voorkomen

Tegen hepatitis B bestaat wél een goedwerkend vaccin. Hepatitis B komt veel voor onder homo's en valt door de hoge besmettelijkheid eigenlijk alleen door vaccinatie te voorkomen. Ook tegen de minder ernstige variant hepatitis A is er een goed vaccin.

Het vaccin tegen Hepatitis B is voor homomannen gratis. Bij alle GGD’ en. Kijk op mantotman.nl waar je je bij jou in de buurt –gratis- kunt laten vaccineren en om anoniem een afspraak te maken.

Vaccinatie tegen Hepatitis B: hoe het werkt

Voor een volledige en waarschijnlijk levenslange bescherming tegen hepatitis B zijn drie vaccinaties nodig. Een maand na de eerste vaccinatie krijg je de tweede prik. Een half jaar later krijg je de derde en laatste. Na drie prikken ben je waarschijnlijk voor de rest van je leven beschermd tegen hepatitis B. Deze vaccinatie krijg je gratis van je plaatselijke GGD.

Vaccinatie tegen Hepatitis A: hoe het werkt

Niet alleen hepatitis B, maar ook hepatitis A komt vaak voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het is minder ernstig, maar kan je wel dwingen om het maandenlang rustig aan te doen.

Ook tegen hepatitis A kun je je laten vaccineren. Naast vaccins die alleen tegen A beschermen, is er een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Het heet Twinrix. Vraag ernaar als je voor je gratis hepatitis B-vaccinatie naar de GGD gaat. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.

Hepatitis C

Helaas bestaat tegen hepatitis C, dat met name voorkomt onder homomannen met hiv, geen vaccin.

Gratis vaccinatie

Er is een nationale campagne tegen hepatitis B, waarmee mannen die seks hebben met mannen worden opgeroepen zich gratis te laten vaccineren. Deze vaccinatie bestaat uit drie prikken gedurende een periode van zeven maanden. Ga naar mantotman.nl voor meer informatie.

Delen