Waar testen?

Je kunt op verschillende plekken terecht voor een soa- en hiv-test.

Je kunt op verschillende plekken terecht voor een soa- en hiv-test. Welke optie past het beste bij jou: huisarts, soa-poli of Testlab van Man tot Man?

Vertrouwd bij huisarts

Veel mannen laten zich testen bij hun eigen huisarts. De huisarts heeft een band met zijn of haar patiënten. Hij weet waarschijnlijk al dat je seks hebt met mannen. En hij kent je medische voorgeschiedenis. Om je de beste zorg te kunnen geven, is het goed als hij een compleet overzicht heeft van jouw gezondheidsproblemen. Eventuele soa horen daar bij. Veel huisartsen weten welk soa-onderzoek in jouw geval aan de orde is, maar let er zelf ook op dat je op zowel hiv, chlamydia, gonorroe als syfilis wordt onderzocht. Ook is het belangrijk dat zowel je keel als anus wordt onderzocht. Een soa kan zich op verschillende plekken bevinden.

Bij de huisarts weet je de hiv- en soa-uitslagen vaak even snel als bij een soa-poli. Vanwege de zorgverzekering word je onder je eigen naam onderzocht, maar huisartsen hebben geheimhoudingsplicht. Nadeel: als je dat jaar geen andere medische kosten hebt, vallen de kosten onder het eigen risico bij je verzekering en betaal je het dus zelf.

  • Voordelen: Vertrouwd, sneller een afspraak en resultaat
  • Nadeel: Minder anoniem, het kost je eigen risico zorgverzekering

Expertise bij soa-poli

Bij een soa-poli is het onderzoek gratis voor mannen die seks hebben met mannen. Hier word je getest op hiv, chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis B. Bij een poli werken specialisten op het gebied van seksuele gezondheid en soa-preventie. Als je een goede relatie hebt met je huisarts, dan is dat een prima optie. Maar niet elke huisarts praat even gemakkelijk over seksualiteit. Of jij voelt je wellicht niet helemaal op je gemak met zulke onderwerpen. Bij een soa-poli is het de expertise en word je geholpen met eventuele vragen over seks en krijg je adviezen.

Die counseling is voor veel mensen minstens zo belangrijk als het consult zelf. Zowel bij je huisarts als bij de soa-poli kun je direct een behandeling krijgen als al tijdens het consult duidelijk is dat je een soa hebt. De soa-poli helpt je eventueel anoniem. Wel moet je gegevens achterlaten waarop je bereikbaar bent voor de uitslag. Bij sommige soa-poli's kun je de uitslag online inzien. Of je krijgt een sms'je. Kijk hier om te zien waar de dichtstbijzijnde poli bij jou in de buurt is.

Doe je de test bij een soa-poli dan word je getest op gonorroe, chlamydia, syfilis, hepatitis B en hiv. Daarvoor wordt bloed afgenomen en worden uitstrijkjes gemaakt van keel en anus. Ook plas je in een potje. De uitslagen krijg je een week tot tien dagen later. Voor hepatitis B kun je je laten vaccineren. Je krijgt drie injecties die over een half jaar verspreid worden gegeven. Deze krijg je bij de soa-poli gratis aangeboden. Tijdens je soa-bezoek kun je de eerste al krijgen. Op mantotman.nl maak je een afspraak voor je gratis vaccinatie.

  • Voordelen: Gratis, anoniem, goede begeleiding
  • Nadeel: Soms lange wachttijd als je geen klachten hebt

Makkelijk, online en snel bij Testlab

Testlab is een online service die vooral geschikt is voor je halfjaarlijkse check-up. Je gaat naar Man tot Man en vult onder 'Testlab' een formulier in dat je uitprint en meeneemt naar een lab bij jou in de buurt. Daar wordt bloed afgenomen en er worden uitstrijkjes gemaakt. Je hoeft dus niet te wachten op een afspraak, je kunt meteen terecht. Binnen tien dagen krijg je per mail de uitslag. Het is snel, betrouwbaar, gratis en anoniem.

  • Voordelen: Gratis, anoniem, geen wachttijd
  • Nadeel: Kan (nog) niet overal, minder begeleiding

Thuistesten: onbetrouwbaar en stressvol

Sommige mensen blijven liever helemaal anoniem en bestellen via internet tegen betaling een soa- of hiv-test. Deze kosten worden niet vergoed. Helaas zijn niet al deze testen betrouwbaar. En als zo'n test aangeeft dat je een soa of hiv hebt, dan moet je alsnog naar de huisarts of soa-poli voor een bevestigingstest en de eventuele behandeling. Voor een thuistest maak je dus onnodige kosten en de uitslag kan je veel stress en onzekerheid opleveren. Daarom raden we een test bij de soa-poli, huisarts of Testlab van Man tot Man aan.

Hiv-sneltesten

Op veel plekken worden tegenwoordig hiv-sneltesten aangeboden. Erg handig, je hebt binnen 20 minuten de uitslag. Een acute infectie - het ziektebeeld dat bij 80% tot 90% van de geinfecteerden kort na de infectie ontstaat met griepachtige symptomen zoals koorts, nachtzweten, spierpijn, gewichtsverlies en huidafwijkingen - is er niet mee op te sporen. Dus als je recent risico liep, en zeker als je klachten hebt die bij een acute hiv kunnen passen: laat dan ook een reguliere bloedtest doen naast de hiv-sneltest.

Delen

Doe de online soa-test

Doe de online soatest