Na de uitslag

De test heb je gedaan. En dan?

Na een soa-/hiv-test komt er natuurlijk een uitslag. Afhankelijk van het soort test kan dat binnen enkele uren tot 10 dagen zijn. Fijn als blijkt dat je geen soa of hiv hebt. Het kan ook dat er wel een soa of hiv gevonden is. Balen natuurlijk. Maar je weet het nu, dus kun je er iets aan laten doen!

Uitslag: een soa

Een positieve uitslag op je soa-test is vervelend. Maar met een behandeling is er meestal snel wat aan te doen.
Is er bijvoorbeeld chlamydia, gonorroe of syfilis gevonden, dan krijg je een antibioticabehandeling. Daarmee verdwijnt de infectie in de meeste gevallen snel. De arts of verpleegkundige vraagt of het mogelijk is om contact op te nemen met je recente sekspartners, zodat deze zich ook op soa’s laten controleren. Dat gebeurt alleen als jij dat wilt. Je kunt natuurlijk ook aangeven dat jij dit zelf op je neemt. Wel zo prettig als je zelf je sekspartners op de hoogte brengt. Dat zou jij ook fijn vinden.

Uitslag: hiv

Na een positieve diagnose (je hebt hiv) word je uitgebreid voorgelicht over de vervolgstappen. Het moment waarop je met hiv-medicatie begint, bepaal je zelf. Het advies is: hoe eerder hoe beter. Maar neem de tijd om jezelf grondig te informeren. Als je met medicijnen begint en ze trouw inneemt, kun je de draad van je leven al gauw weer oppakken. Je behandelaar controleert regelmatig hoe het met je gaat.

Partnerwaarschuwing en leven met hiv

Test je positief op hiv, waarschuw dan je sekspartners. Dit kan anoniem en gebeurt alleen als jij dat wilt. Lees op www.mantotman.nl meer over leven met hiv. Heb je kortgeleden te horen gekregen dat je hiv hebt? Kijk dan eens op www.4mezelf.nl.
Deze site biedt emotionele ondersteuning en informatie over seksualiteit en gezondheid vlak na de hiv-diagnose.

Voor vragen over (leven met) hiv kun je ook contact opnemen met  de Hiv Vereniging Nederland.

Partnerwaarschuwing

Delen