Testen

Testen op soa’s en hiv: hoe vaak? waar? waarom?

Ben jij een man en heb je seks met mannen? Laat je testen op soa’s en hiv.
Bij een actief seksleven hoort regelmatig testen op hiv en soa’s: elk half jaar is de standaard.
Denk je een soa te hebben of heb je recent risico gelopen, dan laat je je uiteraard eerder testen.

Hoe vaak?

Elk half jaar, maar eerder als je denkt een soa te hebben of recent risico hebt gelopen op hiv.
Laat je zo snel mogelijk testen als:

  • Je lichamelijke klachten hebt die passen bij een soa of hiv.
  • Je beschermde seks (met condoom) hebt gehad met iemand waarvan je vermoedt dat hij een soa of hiv heeft.
  • Je onbeschermde seks hebt gehad met iemand waarvan je niet weet of hij een soa of hiv heeft.
  • Een sekspartner jou heeft gewaarschuwd dat hij een soa of hiv heeft.

Waarom?

Waarom laat jij je testen? Simpel: omdat je seks hebt. Van seks kun je een soa krijgen, zelfs als je het veilig doet. Condooms beschermen heel goed tegen hiv, maar niet tegen alle soa’s.
Ook kan een condoom knappen, achterwege worden gelaten of afglijden tijdens de seks. Alleen door je te laten testen weet je echt zeker dat je geen soa’s of hiv hebt.
6 van de 10 mannen geven aan zich elk half jaar te willen laten testen. Maar 2 van de 10 doen dit ook daadwerkelijk. Weinig? Inderdaad. Er komen elk jaar nog ruim 700 nieuwe gevallen van hiv bij onder de groep mannen die seks hebben met mannen.

De test

Tijdens het lichamelijk onderzoek laat je urine achter, wordt bloed afgenomen en wordt een uitstrijkje gemaakt van de anus en/of keel. Dit hangt af van de manier waarop je seks hebt gehad. In sommige gevallen wordt ook een uitstrijkje van de penis afgenomen. Bij veel soa-poli’s mag je je anale uitstrijkje zelf afnemen. Via Testlab is in een potje plassen voldoende en wordt er geen uitstrijkje van de penis gemaakt. Het uitstrijkje uit de keel wordt door de medewerker van het laboratorium afgenomen. Het anale uitstrijkje neem je zelf af in een daarvoor bestemde ruimte op het laboratorium.

Geen risico en geen symptomen?

De meeste mannen die zich niet laten testen, denken dat ze geen risico hebben gelopen. Toch heeft meer dan één op de vijf mannen die nog nooit getest is, in het afgelopen half jaar risico gelopen op hiv. En denk niet dat zolang je geen symptomen hebt er niks aan de hand is. Ook bij mannen zonder symptomen worden namelijk vaak soa’s gevonden op de soa-poli.

Hiv: vroeg weten, eerder behandelen, iedereen gezonder

Wat hiv betreft: hoe eerder je het weet, hoe beter de kansen op succesvolle behandeling. Succesvolle behandeling betekent tegenwoordig dat je een goed en lang leven kunt leiden. Maar ook dat de kans dat je het aan anderen overdraagt veel kleiner is geworden.
Ook al is het goed te behandelen, hiv blijft een aandoening die vervelende complicaties kan veroorzaken. En je bent gebonden aan medicijnen. Dus: zorg dat je weet waar je aan toe bent. Dan heb je voor jezelf zekerheid en hou je de community gezond! Met een test weet je het zeker!

Weet het zeker!

Jij houdt jezelf en je partner toch het liefst gezond? Door seks met mannen kom je nu eenmaal makkelijker in aanraking met soa’s en hiv. Denk jij dat je niets onder de leden hebt omdat je geen onveilige seks hebt of geen risico hebt gelopen? Of omdat je geen last hebt van symptomen? Laat dit dan bevestigen door te testen op hiv en soa’s.
Fijn om te weten dat je geen soa’s of hiv hebt. Heb je toch een soa, dan kun je snel behandeld worden. Doe je dat niet, dan wordt de kwaal vaak erger en kun je anderen infecteren. Ook ben je vatbaarder voor andere soa’s en hiv.

Hoe vaak doe jij het?

Waar testen?

Er zijn verschillende testmogelijkheden; huisarts, Testlab of soa-poli
 

Na de test volgt natuurlijk de uitslag. Hier lees je daar meer over.
 

Delen