Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking en wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis B is een ernstige soa. Wel is het de enige soa is waartegen je jezelf volledig kunt beschermen. Dit doe je door vaccinatie.

Symptomen

Van een infectie hoef je niets te merken. Je kunt het dan wel doorgeven aan anderen. De meest voorkomende symptomen zijn – na twee tot zes maanden - vage klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid, misselijkheid of buikpijn. Ook kun je hoge koorts krijgen en een gelige huid, gelig oogwit, donkere urine of lichte (gelige) ontlasting. De symptomen kunnen zo hevig zijn dat je er maanden ziek van kunt zijn.

Chronische Hepatitis B

Bij 1 op de 10 mensen met een hepatitis B-infectie, blijft het virus jarenlang en soms wel levenslang aanwezig. Dan spreken we van chronische hepatitis.  Het kan zo erg zijn dat je lever steeds slechter gaat functioneren. Je kunt zelfs leverkanker krijgen. Ook kan je lever zo ernstig beschadigd raken dat je eraan overlijdt.

Behandeling

Hepatitis B moet genezen door rust, een dieet zonder vet en zonder alcohol, drugs en sommige medicijnen. Chronische hepatitis B is niet te genezen. Er zijn wel middelen om de chronische infectie te bestrijden, maar deze zijn lang niet altijd succesvol en hebben soms zware bijwerkingen. Als je hiv+ bent, dan is de behandeling van chronische hepatitis nog ingewikkelder.

Overdracht

Besmetting vindt meestal plaats door:

  • Contact met bloed,  sperma, voorvocht en soms via speeksel.
  • Kontneuken zonder condoom,
  • Oppervlakkig contact tussen penis en anus (droogneuken)
  • Gezamenlijk gebruik van seksspeelgoed,
  • Pijpen en tongzoenen als het slijmvlies in je mond is beschadigd
  • Gemeenschappelijk gebruik van tandenborstel of scheermesje.

Test

Een hepatitis-infectie is vast te stellen door bloedonderzoek.

Gratis vaccinatie

Er is een nationale campagne tegen hepatitis B, waarmee mannen die seks hebben met mannen worden opgeroepen zich gratis te laten vaccineren. Deze vaccinatie bestaat uit drie prikken gedurende een periode van zeven maanden. Ga naar mantotman.nl voor meer informatie.

ga naar mantotman.nl

Extra informatie op mantotman.nl

Lees over hepatitis op mantotman.nl

Delen