Symptomen? Acuut laten testen!

Een nieuwe hiv-infectie kan nu sneller dan ooit worden opgespoord. Laat je testen als je klachten hebt die kunnen wijzen op een acute hiv-infectie: “Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst.” 

Manuel (21) dacht dat hij een griepje had. Hij sliep slecht en werd 's nachts badend in het zweet wakker. “M'n hele bed was drijfnat, en ik had voortdurend diarree. Maar het was een warme maand, dus ik zocht er verder niets achter. Ik ging ervan uit dat ik me vanzelf weer oké zou voelen, wat inderdaad ook gebeurde.”
Tot hij er een half jaar later achterkwam dat het niet oké was: hij testte positief op hiv. De klachten waar hij last van had gehad, bleken te horen bij wat een acute hiv-infectie wordt genoemd: het moment waarop het hiv-virus zich in je lijf nestelt en je lichaam de indringer probeert uit te schakelen.

Symptomen

“Dat is het lastige bij het herkennen van een acute hiv-infectie” zegt Godelieve de Bree, hiv-behandelaar bij ziekenhuis AMC. “De klachten zijn vrij divers, komen niet bij iedereen voor en kunnen ook bij een gewone griep horen: zoals koorts, huiduitslag, maag- en darmklachten, opgezette lymfeklieren, keelpijn, spierpijn.”
De Bree wil mannen die seks hebben met mannen bewust maken van de symptomen van een acute hiv-infectie, zodat ze zich bij klachten laten testen op hiv. “Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter dat op termijn is voor je gezondheid. Er zijn voldoende en duidelijke aanwijzingen dat je immuunsysteem beter intact blijft als je zo snel mogelijk start met hiv-remmers nadat je het virus hebt opgelopen. Zodra het virus je lijf binnendringt, richt het daar meteen ook schade aan. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst.”

Hebikhiv.nl

Samen met andere zorginstanties heeft De Bree ervoor gezorgd dat er een nieuwe hiv-sneltest beschikbaar komt die een hiv-infectie al meteen als je symptomen hebt, kan aantonen. De GGD in Amsterdam krijgt hiertoe een speciaal testapparaat. En een anonieme balie waar je jezelf zonder afspraak kunt melden als je klachten hebt passend bij een acute hiv-infectie na onveilig seksueel contact. Denk jij dat je wellicht een acute hiv-infectie doormaakt, check dan de website hebikhiv.nl. Daar vind je uitgebreide informatie over wat een acute hiv-infectie is en of het voor jou verstandig is om langs te gaan. Om te helpen bepalen of je wellicht nu een beginnende hiv-infectie doormaakt is de Symptomencheck ontwikkeld. De Symptomencheck is een checklist om in te schatten of je op basis van recente onbeschermde anale seks een grotere kans hebt dat je nu een acute hiv-infectie hebt. Blijkt uit de Symptomencheck dat de kans groot is dat je een acute hiv-infectie hebt, krijg je via de site een doorverwijzing naar de GGD Amsterdam.
De Bree: “Je krijgt dan bij de GGD eerst een consult en er wordt een normale hiv-sneltest gedaan om te bepalen of je niet al langer geleden hiv hebt opgelopen. Als die uitslag negatief is, wordt de nieuwe test afgenomen.”
Als je positief test en dus een acute hiv-infectie blijkt te hebben, wordt er meteen een afspraak gemaakt met een van de ziekenhuizen in Amsterdam. Bij deze hiv-behandelcentra is een versnelde procedure ingericht om ervoor te zorgen dat iemand vaak dezelfde dag nog terecht kan en met de behandeling kan starten.

Voordeel

Deze behandeling met de nieuwste generatie hiv-remmers is zeer effectief en kent weinig bijwerkingen. Vaak wordt de hoeveelheid hiv-virus binnen enkele maanden teruggebracht tot een niveau waarop het niet meer is aan te tonen in je bloed ('ondetecteerbaar') of zelfs nul. Hiv is dan niet volledig uit je lijf verdwenen: zou je stoppen met medicatie dan vermenigvuldigt het virus zich weer. Zolang je dagelijks en stipt je medicatie inneemt, blijft het virus onderdrukt en ondervindt je lichaam maar beperkt hinder van het virus en wordt de schade aan je afweersysteem snel beperkt. Een bijkomend voordeel: bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.

Snel testen zinvol!

Zeker als je recent onbeschermde seks hebt gehad: check bij griepachtige verschijnselen de website hebikhiv.nl. Jezelf bij klachten snel laten testen op hiv was nooit eerder zo zinvol!  

Delen