7 dingen die je moet weten over de soa-test

Maak je je zorgen dat je een soa hebt? Omdat je onveilige seks hebt gehad? Of omdat je klachten hebt die wel eens op een soa zouden kunnen wijzen? De enige manier om zekerheid te krijgen, is door een soa-test te doen. Maar waar ga je heen? En wat kost dat? 7 zaken die je als jongere moet weten.

1. Gratis soa-test bij de GGD? Niet voor iedereen en niet overal

In principe kunnen jongeren tot 25 jaar voor een gratis soa-test bij de GGD terecht. In de praktijk lukt dat niet altijd. Zelfs niet voor jongeren met een hoger risico zoals homojongens. Altijd even informeren of je terecht kunt dus.

2. Geen plek bij de GGD? Dan naar je huisarts

Als een GGD geen plek heeft, verwijzen ze je door naar je huisarts. Da's niet voor niks. Je huisarts is hiervoor opgeleid en bij je huisarts kun je altijd terecht.

3. Je huisarts heeft geheimhoudingsplicht

Je huisarts zal nooit iemand vertellen dat je langs bent geweest voor een soa-test. En al helemaal niet wat de uitslag van die test was. Je huisarts heeft het hier alleen over met jou, niet met je ouders of voogd. Dit geldt niet alleen voor je huisarts, ook voor de assistent van je huisarts.

4. Een soa-test kost geld

Een gesprek met je huisarts is gratis. Een eventueel laboratorium onderzoek van urine of bloed wordt betaald door je verzekering. Dit gaat wel van je eigen risico af, dus vaak betaal je het toch zelf. Hoeveel het jou kost hangt af van het soort onderzoek en hoe je verzekerd bent.

5. Er kan 'soa-onderzoek' op je rekening komen te staan

Ben je meeverzekerd met je ouders? En krijgen zij ook de rekeningen? Dan is het goed om vooraf te weten dat sommige verzekeringen op hun afschriften 'soa onderzoek' vermelden voor de laboratorium kosten. Zoek dit van tevoren uit als je niet wilt dat je ouders erachter komen dat je een soa-test hebt laten doen.

6. Zelf thuis testen? Meestal geen goed idee

Als je een soa-zelftest koopt weet je van tevoren precies wat het kost. Maar je weet niet zeker of de uitslag die je krijgt ook klopt. Alleen testen die je opstuurt naar een laboratorium zijn betrouwbaar. En dan moet je de test precies zo doen als op de verpakking staat aangegeven. Een thuistest kan je ook niet vertellen op welke soa je zou moeten laten testen.

7. Hulp om de beste keuze voor jou te maken?

Als je je wilt laten testen op een soa, dan zijn er dus een hoop dingen om aan te denken. Vaak helpt het als iemand even met je meedenkt die precies weet hoe het zit. Bel, chat of mail met de  Sense Infolijn  voor deskundig en anoniem advies.

Nóg meer weten?

Als je nou nóg meer wilt weten over de soa-test, dan kun je kijken naar de soatest informatie op onze site, of op Sense.info. Dan weet je zeker dat je actuele, betrouwbare informatie krijgt.

Ben je benieuwd of jij je zou moeten laten testen op soa? Doe dan onze online soatest.