Het (veilig) vrijen gesprek voorbereiden

Begin op tijd
Begin op tijd met praten over (veilig) vrijen. Al voor ze in de puberteit raken kunt u het onderwerp zo af en toe ter sprake brengen. Als u op de avond dat ze voor het eerst uit- of zonder u op vakantie gaan, nog een gesprek over veilig vrijen met uw puber moet aangaan, bent u eigenlijk al te laat. Maar dat betekent niet dat u als ouder niets meer kunt doen. Het is dan wel belangrijk om keuzes te maken. Denk van tevoren na over wat het belangrijkste is dat u met uw kind wilt bespreken, en beperk u dan tot die boodschap.

Maak het niet te moeilijk en zwaar
Als een kind iets over vrijen vraagt maak er dan sowieso geen ingewikkeld, moralistisch en compleet verhaal van. Wanneer uw kind vraagt wat een claxon is legt u toch ook niet uit hoe de hele auto werkt? U moet niet proberen in één keer het hele verhaal te vertellen. Luister goed naar de vraag van uw kind, geef daar dan antwoord op en haal er niet allerlei andere zaken bij. Ouders hebben vaak de neiging om het té goed te willen doen, waardoor het gesprek te zwaar kan worden.

Creëer een prettige sfeer
Begin ermee om een prettige sfeer te creëren. Praat over de leuke dingen van op vakantie gaan en met vriend(inn)en gaan stappen. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk en spannend en niet alleen bedreigend. Een positieve benadering is ook belangrijk. Vervolgens kunt u met elkaar gedragsregels afspreken: wat kan wel en wat kan niet?

Communiceer open en eerlijk
Probeer er zo open en eerlijk mogelijk over te praten met uw kinderen, ook al is dit niet voor iedereen even gemakkelijk. Dwing ze echter niet tot spreken. Toon oprechte belangstelling en respect voor de mening en gevoelens van uw kind. Een open gesprek houdt in dat je het stellen van vragen die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden, vermijdt.

Voorbeeld van een gesloten vraag: Je weet toch wel hoe je condoomgebruik ter sprake brengt?
Voorbeeld van een open vraag: Hoe zou jij het condoom met een nieuwe partner ter sprake brengen?

Zorg dat u zelf goed op de hoogte bent

Voelt u zich onzeker over uw eigen kennis over condoomgebruik, soa en veilig vrijen. Kijkt u dan eerst op deze website of www.sense.info, hier treft u betrouwbare en volledige informatie.

De eerste keer komt (bijna) altijd onverwacht
Het lijkt vreemd om uw kind voor te bereiden op iets waarvan hij of zij niet weet of het gaat gebeuren.
Maak uw kind duidelijk dat seks uiteraard niet móet, maar mócht het gebeuren, dat het dan beter is om goed voorbereid te zijn.

Een goede voorbereiding stopt niet bij het meenemen van condooms. Ook het nadenken over hoe je het condoom ter sprake brengt en wat je doet als je partner liever zonder condoom vrijt is belangrijk. Jongeren onderschatten dit vaak. Als ouder kunt u uw kind daar op wijzen en de volgende tips meegeven.

 

Delen