Tips van jongeren en ouders

Tips en ervaringen van ouders en pubers over veilig vrijen.
 

Pubers

Wel doen!

Mijn moeder vertelde me wat er van kan komen als je geen condoom gebruikt. Dat ze het niet alleen voor mij verschrikkelijk zou zijn om een abortus te moeten plegen maar ook voor haarzelf. Dat hielp mij wel. Met condoom is het gewoon het verstandigst omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken en veel plezier kunt hebben.
Margot, 17 jaar

Gewoon met plezier er over praten. Niet zeggen dat je nog niet met iemand naar bed moet gaan, want dat doen ze toch wel als ze dat graag willen.
Guido, 16 jaar

Alleen tips geven. Kinderen zelf de keuze laten maken en wel een condoom meegeven. Dan is de keuze sneller gemaakt om het veilig te doen.
Maarten, 16 jaar

Gewoon vertellen en niet doen alsof het vies is of verboden of zo.
Jacqueline, 14 jaar

Ga eerst na wat er al bekend is en vul dan aan. Geef ruimte voor vragen.
Boris, 17 jaar

Ik vond het erg fijn dat ik alle vrijheid en openheid heb gekregen om alles te zeggen en niet te hoeven zeggen wanneer en hoe ik 'het' doe of gedaan heb, en alleen tips geven en mij verder zelf de keuze laten maken wat ik met de tips doe.
Het vertrouwen van mijn moeder vond ik heel prettig. Ze zei dat het mijn eigen keuze is of ik seks met iemand wil, als het maar veilig is.
Liesbeth, 15 jaar

 Niet doen!

Alsjeblieft niet in babytaal praten... maar normaal.
Samantha, 15 jaar

Ze moeten me niet het gevoel geven dat ik er te jong voor ben.
Lilian, 15 jaar

Ik hoop niet dat ze dan vragen gaan stellen wat ik al allemaal gedaan heb en met wie, want dat hoeven zij echt niet te weten. Maar ik praat er niet over met mijn ouders omdat ze meestal domme opmerkingen maken over vriendjes of zo dus dan zal het bij seks nog wel veel erger zijn.
Isabel, 15 jaar

Ze deden het raar en heel vasthoudend. Net alsof het niet normaal is.
Sasja, 15 jaar

Niet voor het ontbijt!!
Ben, 16 jaar

Ze moeten dus geen gedetailleerde verhalen vertellen over hun eigen seksleven.... Echt ENG!
Tom, 15 jaar

Als ze het over mij gaan hebben dan moet het wel algemeen blijven en niet dat ik dit of dat moet doen.
Beatrice, 16 jaar

Wat ze vooral niet moeten doen? Dat ze hun eigen ervaringen erbij gaan halen. Over wat ze allemaal zelf doen en zo.
Frank, 16 jaar

 

Tips en ervaringen van ouders over veilig vrijen

Toen onze dochter op 16-jarige leeftijd met een vriendin met de bus naar Frankrijk mocht, heb ik een verpakking Durex in haar toilettas gedaan. Ze was enorm pissig. Ze zag het als gebrek aan vertrouwen. Ik heb toen gezegd: beter mee verlegen dan om verlegen, maar dat had ik beter vooraf kunnen doen.
Mirjam

Condooms? Die koop ik en liggen in een kast en daar kan hij ze pakken als hij ze nodig heeft. Graag een seintje als ze op zijn.
Jeanette

Wat seksuele voorlichting betreft heb ik het niet helemaal goed gedaan. Zijn verwijt aan mij was dat ik er nooit over gezegd heb dat het ook leuk kon zijn. Omdat ik bijna alleen maar hamerde op het feit dat hij er zelf verantwoordelijk voor was.
Anna

De meiden zijn geabonneerd op bladen zoals Fancy en Girlz. Daarin staan altijd vraagrubrieken over onder andere seks en lijf enz. Ik lees die ook altijd en indien nodig voorzie ik de gestelde vragen van het nodige commentaar. Niet te nadrukkelijk zo van Ma wil weer een preek afsteken, maar meer terloops. Dat werkt meestal beter bij pubers.
Lin

Altijd als er iets op tv komt waar je op kan aansluiten met meningen en vragen, dan springen we daar op in.
Gonny

Ik gaf mijn zoon en dochter voor het eerst een pakje condooms toen ze dertien werden. Niet om hen aan te moedigen zo jong mogelijk seks te gaan hebben. Liever niet eigenlijk. Maar om ze ermee vertrouwd te maken. Voor later.
Marieke

We maken daar ook grapjes over. Ik zorg dat een pakje condooms voor algemeen gebruik in het badkamerkastje ligt, bij de paracetamol en pleisters. Gelukkig zijn ze nog nooit nodig geweest, want ik vind ze nog wat jong. Maar beter mee verlegen dan om verlegen!
Maggy

Delen