Feiten en cijfers

De belangrijkste feiten en cijfers op een rij.

Condooms bij je hebben
Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren. Ongeveer 40% van de jongeren (14-35 jaar) overkomt het wel eens dat ze een condoom nodig hebben, maar er geen bij de hand hebben. De helft vrijt vervolgens onveilig. Wanneer iemand een condoom kan laten zien, is het makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat het veilig vrijen weer bevordert.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Daarnaast blijkt condoomgebruik te worden onderschat door jongeren die nog nooit eerder aan seks hebben gedaan. Het blijkt van tevoren makkelijker gezegd, dan in de praktijk gedaan.
Veel jongeren komen dan ook met een soa terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn.

Praten over veilig vrijen
Onveilige seks komt minder voor bij jongeren die zich hebben voorbereid. Het gaat daarbij niet alleen om het kopen en meenemen van condooms, maar ook over de vraag hoe en wanneer uw kind condoomgebruik met zijn of haar vakantieliefde ter sprake brengt.
Jongeren onderschatten vaak het belang van communicatieve vaardigheden: hoe zeg ik dat ik met condoom wil vrijen, wat doe ik als de ander zonder condoom wil vrijen? Het is dus heel belangrijk om dit soort onderwerpen met uw kind te bespreken voordat ze op vakantie gaan. Veel ouders worstelen alleen met de vraag hoe. Hoe begin je over condooms en de pil en hoe zorg je dat je kind ze ook in zijn/haar koffer stopt? Seks en veilig vrijen blijven altijd moeilijke onderwerpen waar veel pubers het liefst niet met hun ouders over praten. Het is echter wel belangrijk dat u er met uw kinderen over praat. zelfs al willen ze het niet.

Veilig vrijen op vakantie
56% van de jongeren neemt condooms mee op vakantie. Nogal wat jongeren worden tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks. Een groot deel neemt echter geen voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen op vakantie. Bijna de helft van de jongeren die geen relatie hebben, neemt geen pakje condooms mee.

De belangrijkste reden om op vakantie te gaan is ‘om er even tussenuit te zijn’, ‘avontuur zoeken’, ‘genieten van vrijheid en zelfstandigheid’ en je al een beetje volwassen voelen. Niet om seks te hebben. Maar eenmaal op vakantie, blijkt dat een andere omgeving, de zon, een losse sfeer en het ontmoeten van nieuwe mensen toch invloed te hebben op jongeren. Het is een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden.

Jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, vrijen veiliger dan leeftijdsgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Condooms meenemen (of meegeven) zorgt dus direct voor veiliger vrijen.

Delen