Condooms ter sprake brengen

Op deze pagina staan tips voor uw kind over hoe je condooms ter sprake kunt brengen als je wilt vrijen. Deze pagina kunt u printen en aan uw kind geven.

Hoe begin ik over een condoom?

Herken je de volgende situatie?

Je neemt je voor om veilig te vrijen en een condoom te gebruiken. Je wilt dat echt, maar wacht tot je partner over condooms begint. Misschien denkt je partner wel hetzelfde: 'ik wacht tot de ander erover begint'
Resultaat : niemand begint dus over condooms. Van het één komt het ander. Op een gegeven moment denk je helemaal niet meer aan een condoom. Pas achteraf besef je dat je onveilig hebt gevreeën.

Genoeg smoesjes
Er zijn allerlei redenen te bedenken om niet veilig te vrijen. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat soa's niet voorkomen bij de mensen waarmee jij vrijt. Of je hebt gedronken, en je weet dus even niet meer goed wat je doet. Of je bent verliefd of te opgewonden. Of je vindt het moeilijk om het 'spel' te onderbreken. Je denkt dat je partner afhaakt. Of je bent bang dat je partner achterdochtig wordt. Maar het resultaat is dat je risico hebt gelopen op soa's, hiv en misschien zwangerschap.

Tips praten over veilig vrijen

Vind je het moeilijk om over veilig vrijen te praten? Misschien heb je dan iets aan de deze tips:

  • Bedenk van tevoren hoe en wanneer jij over veilig vrijen en condooms wilt beginnen. Als je vooraf weet hoe je dat wilt doen, gaat het op het moment dat het nodig is veel beter en kun je vasthoudend zijn.
  • Zeg 'op de man of vrouw af' dat je geen vervelende ziektes wilt oplopen. Dat is geen kwestie van 'niet vertrouwen'. Maar je bent gewoon eerlijk.
  • 'Ik doe het met, ...!' is een duidelijke mededeling zonder 'enge' ziektes te noemen. Ook je partner weet na zo'n mededeling wel waarom je een condoom wilt gebruiken.
  • Niet praten maar doen. Je pakt een condoom op het moment dat het nodig is en doet het bij jezelf of je partner om. Zonder discussie. Meestal is je partner opgelucht, omdat die zelf niet over een condoom hoeft te beginnen.

Goed om te weten over condooms

Zorg dat uw kind goedgekeurde condooms uit Nederland meeneemt: die zijn betrouwbaar. Als uw kind ze niet wil meenemen naar het buitenland of onvoldoende condooms heeft meegenomen (bijvoorbeeld uitgeleend aan anderen), laat ze bij het kopen op het CE-logo letten en de uiterste houdbaarheidsdatum. Condooms met een CE-logo zijn betrouwbaar.
Zogenaamde ‘funcondooms' zijn leuk, maar niet betrouwbaar. De pil is het meest betrouwbare middel om ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het blijft dus belangrijk condooms te gebruiken, ook wanneer een meisje de pil slikt.
Condooms zijn te koop bij de drogist of apotheker. In veel café's en disco's zijn condooms verkrijgbaar in condoomautomaten. U kunt ook condooms online bestellen. Kijk op www.e-condooms.nl, www.condomerie.nl of www.drogisterij.nl.


Let op de volgende dingen:

  • Controleer op de verpakking tot wanneer de condooms houdbaar zijn.
  • Leg uit dat de condooms op de vakantielocatie het best op een koele plek kunnen worden bewaard, niet in de felle zon.
  • Stop de condooms niet ongemerkt in de bagage van uw kind. Ook hier geldt open en eerlijk communiceren is belangrijk. Bovendien komen ze vaak onopgemerkt weer mee naar huis.
Delen