Mannen die (ook) seks hebben met mannen (MSM)

Ben jij een man die (ook) seks heeft met andere mannen?

Homoseksueel?

In veel westerse landen noemen mannen die seks hebben met mannen zichzelf homoseksueel of gay. Ze hebben een ‘coming out’  of ‘komen uit de kast’ waarbij ze zich vervolgens openlijk homoseksueel noemen. In andere culturen hebben mannen (ook) seks met mannen zonder dat zij daar een label aanhangen. Het gebeurt gewoon en soms zijn er geen vrouwen in de buurt. Of ze vinden seks met een man gewoon lekker zonder dat daar een naam of een levensstijl aan wordt gekoppeld. Lees meer over de risico’s op soa’s en het belang van testen en behandelen
 

pablo-aan-tafel


Wanneer je met zowel mannen als vrouwen seks hebt, lopen je vrouwelijke sekspartners ook veel risico’s op soa’s. Ook voor seks met een vrouw geldt dat jecondooms moet gebruiken.

Andere culturen

In veel (orthodoxe) moslim-, christelijke  of joodse gemeenschappen is homoseksualiteit verboden of op z’n minst een taboeonderwerp. Sommige mannen voelen zich aangetrokken tot mannen, maar willen of durven daar niet voor uit te komen. Jongens en mannen experimenteren met elkaar, omdat ze behoefte hebben aan seks zonder van homoseksualiteit te spreken. In de moslimcultuur wordt er bijvoorbeeld veel waarde gehecht aan het feit dat een vrouw als maagd het huwelijk ingaat en dan is seks met een man een alternatief.
 

Risico’s

Omdat seks tussen mannen vaak moeilijk of niet bespreekbaar is en dus stiekem gebeurt, gebeurt het meestal onveilig met de nodige risico’s op hiv en andere soa’s. In Nederland vind je de hoogste soa- en hiv-cijfers vooral bij mannen met een niet-Nederlandse achtergrond, die (ook) seks hebben met mannen. Reken jij jezelf tot deze groep? Dan is het heel belangrijk dat je je regelmatig laat testen en condooms gebruikt. Tegen hepatitis A en B kun je je vaccineren.
 

En… heb je risico gelopen op een soa?

Laat je zo snel mogelijk testen en, indien nodig, behandelen. Laat je informeren over risico’s op hiv en anderesoa’s. Zodat je jezelf en partners kunt beschermen en je zonder zorgen kunt genieten van seks. Want seks is leuk en moet leuk blijven!

Meer informatie? Man tot Man!


De website Man tot Man is speciaal ontwikkeld voor mannen die seks hebben met mannen. Je vindt hier informatie over:

 

illustratie-man-tot-man-nieuwsbericht

Via Man tot Man kun je ook online zelf een soa- en hiv-test regelen zonder dat je eerst naar de GGD of huisarts moet. Dit kan viaTestlab. Een soa- en hiv-test via de GGD enTestlab is gratis en anoniem. Geef op het formulier aan dat je (ook) seks hebt met mannen. De verpleegkundige en arts hebben eengeheimhoudingsplicht.


Als je net hiv hebt opgelopen kun je dit herkennen aan bepaalde klachten. Dit zijn koorts, opgezette lymfeklieren, een sterk grieperig gevoel en huidklachten. Dit wordt ook wel eenprimaire hiv-infectie genoemd. Heb je deze klachten en heb je onveilige seks gehad? Laat je dan zo snel mogelijk testen.

Heb ik heb?

Een nieuwe hiv-infectie kan nu sneller dan ooit worden opgespoord. Laat je testen als je klachten hebt die kunnen wijzen op een acute (beginnende) hiv-infectie: 'Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst.' Op de siteHeb ik hiv? kun je de Symptomencheck doen: een checklist om in te schatten of je op basis van bepaalde symptomen en recente onbeschermde anale seks een grotere kans hebt dat je nu een acute (beginnende) hiv-infectie hebt. Met een verwijsbrief van de site kun je vervolgens terecht bij de GGD Amsterdam voor een supersnelle test en eventuele behandeling.
 

Delen