Jongeren

In bepaalde culturen en godsdiensten hoort seks alleen maar te bestaan binnen het huwelijk tussen een man en een vrouw.

Experimenteren met seks

Jongeren ontdekken hun lichaam en beginnen te experimenteren met seks. Dit is van alle tijden en van alle culturen. Dit hoort bij de fase waarin ze zitten. Het is daarom goed om jongeren voor te lichten. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je goed bent voorgelicht, je beter bent voorbereid en je ook minder risico loopt op hiv of een andere soa. Bovendien blijken voorgelichte jongeren minder snel te beginnen met seks dan jongeren die geen voorlichting hebben gehad.

Ouders en opvoeders nemen juist hun verantwoordelijkheid door jongeren goed voor te lichten. Het is altijd beter veilig te vrijen met condoom dan onveilige seks te hebben. 

Religie en seks

Jongeren die van huis uit gelovig zijn, worden meestal opgevoed met strikte ideeën over seksualiteit. Hierdoor raken ze soms in de knoop wanneer ze hun seksualiteit ontdekken. Islamitische jongeren hebben bijvoorbeeld veel vragen over tongzoenen en orale seks. Mag je tongzoenen voor het huwelijk? Is orale seks haram? Op sites als geentaboes.marakko.nl worden deze onderwerpen behandeld en vertelt onder andere een imam hierover.

illustratie-geen-taboes-marokko.nl

Sense.info:

Voor alle jongeren tussen 12 en 25 jaar met vragen over seks. Op sense.info vind je veel informatie over verliefdheid, relaties en seks.

Een paar voorbeelden:

  • Maak een ontdekkingsreis naar de gevoelige plekjes van je lichaam
  • Het woord vagina wordt vaak gebruikt voor de geslachtsorganen van een meisje. Maar klopt dat?
  • Hoe groot wordt een stijve penis?
    Je vindt deze informatie onder meisjeslichaam en jongenslichaam.

    sense-logo

 

Gratis en vertrouwelijk soa-onderzoek


Heb je onveilige seks gehad of denk je dat je een soa hebt opgelopen? Blijf er niet mee rondlopen en laat een soa-onderzoek doen. Ben je jonger dan 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren. Als het nodig is, wordt er ook op andere soa’s getest. Hier vind je alle adressen en telefoonnummers van de soa-test spreekuren.
 

Links over relaties en seksualiteit voor:

 

Delen