Asielzoekers

Wil je weten hoe de medische zorg voor asielzoekers is geregeld? En wat je moet doen als je asielaanvraag is goedgekeurd?

Recht op medisch noodzakelijke zorg

In Nederland heeft iedereen recht op medisch noodzakelijke zorg. Dit is alle zorg die een arts nodig vindt, dus niet alleen in levensbedreigende situaties.

foto-james-vlag-op-buik

Gezondheidszorg voor asielzoekers

De gezondheidszorg voor alle asielzoekers in Nederland wordt geregeld via het Gezondheidscentrum voor Asielzoekers (GC A). Daar kun je onder andere terecht voor een soa- of hiv-test. Een afspraak maken met de huisarts kan via de GC A Praktijklijn. Als je hiv of een andere soa hebt, valt de behandeling daarvan onder medisch noodzakelijk zorg.

Veel verscheidenheid

Als je als asielzoeker naar Nederland komt, krijg je met veel nieuwe dingen te maken. Vaak spreek je de taal (nog) niet. Je kent de Nederlandse cultuur niet en weet nog niet hoe het Nederlandse zorgstelsel werkt. In het asielzoekerscentrum kom je in contact met veel verschillende asielzoekers uit heel verschillende landen. In het land waar je vandaan komt, kunnen er hele andere opvattingen zijn over relaties en seksualiteit.
 

Aanvraag goedgekeurd?

Is je asielaanvraag goedgekeurd en mag je in Nederland blijven? Dan verandert jouw situatie en moet je een ziektekostenverzekering nemen. Het is belangrijk te weten hoe hier de gezondheidszorg geregeld is. 

afrikaanse doeken

Hiv

Misschien kom je uit een land waar veel hiv voorkomt. Het is belangrijk jouw hiv-status te weten. Hiv is goed te behandelen met medicijnen, vooral wanneer je er snel bij bent.

dolapo-en-profiel

Homoseksualiteit

Ben je gevlucht om je homoseksuele geaardheid? In de praktijk blijkt dat veel asielzoekers die vanwege hun seksuele geaardheid naar Nederland zijn gevlucht juist ook in asielzoekerscentra veel problemen tegenkomen. Dit omdat homoseksualiteit voor veel andere asielzoekers een lastig of onbekend onderwerp is. 


Cocktail

Met het project Cocktail wil COC Midden-Nederland het isolement van asielzoekers en vluchtelingen met een lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transseksuele geaardheid (LHBT) doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse LHBT gemeenschap.