Vrouwenbesnijdenis

Vrouwenbesnijdenis heet ook wel vrouwelijke genitale verminking (VGV). In Nederland is VGV verboden. Toch worden jaarlijks in Nederland zo’n 40 tot 50 meisjes besneden. Dit komt doordat migranten uit landen of regio’s waar VGV gebruikelijk is naar Nederland zijn gekomen en meisjes hier besnijden.

Wat is het?

Bij vrouwenbesnijdenis wordt de clitoris bijna of helemaal weggehaald. Soms worden ook de schaamlippen weggehaald. In de meest ernstige vorm worden de clitoris en schaamlippen weggesneden en de vaginaopening dichtgemaakt. Dan blijft er alleen een heel klein gaatje over waar urine en menstruatiebloed door kan. 

 

Q-mark

 

 

Wanneer en waarom?

Meisjes worden meestal besneden voor de eerste menstruatie. Het gebeurt om culturele redenen: het

  • voorkomt dat de vrouw plezier beleeft aan seks
  • beschermt de maagdelijkheid van het meisje
  • vergroot de huwelijkskansen
  • geeft een bepaalde status
  • symboliseert de verandering van meisje naar vrouw
     

Vrouwenbesnijdenis wordt vaak ten onrechte  in verband gebracht met religie. In de Koran komt de term ’vrouwenbesnijdenis’ niet voor en deze ingreep heeft dan ook niets met de islam te maken. Een aantal hoge moslimgeestelijken heeft een fatwa (een juridisch advies in de islam) uitgebracht tegen vrouwenbesnijdenis. Deze verminking is schadelijk voor de gezondheid van de vrouw en moet daarom gestopt worden, vinden zij.

Waar?

Het besnijden van meisjes of vrouwen gebeurt vooral in bepaalde delen van Afrika (bijvoorbeeld Egypte, Eritrea, Ethiopië, Somalië en Soedan), het Midden Oosten (waaronder de Koerdische autonome regio in Noord Irak en Jemen) en delen van Azië.

Schade

  • De ingreep veroorzaakt vaak bloedingen en infecties, waardoor virussen en bacteriën (dus soa’s) makkelijker het lichaam binnenkomen. 
  • Meisjes die besneden zijn, hebben last van urineweginfecties, problemen met plassen en problemen bij de zwangerschap en de bevalling.
  • Als de clitoris is weggehaald, kan een vrouw niet meer via de clitoris klaarkomen. Dit heeft grote invloed op het plezier van seks.

Kortom: de gevolgen van een besnijdenis zijn zwaar en ingrijpend, zowel seksueel als psychisch. Als je besneden bent dan loop je extra risico’s op bloedingen en soa’s. We adviseren je naar de huisarts of de GGD te gaan. Sommige GGD’en hebben een speciaal spreekuur voor vragen over VGV. 

Pharos

In Nederland strijdt Pharos, een kennis en adviescentrum voor migranten en vluchtelingen, tegen meisjesbesnijdenis. FSAN

De Federatie Somalische Associaties Nederland       (FSAN) werkt samen met onder meer Pharos en GGD’en tegen meisjesbesnijdenis. De organisatie maakt vrouwen bewust van het feit dat veel klachten samenhangen met de besnijdenis. FSAN vindt het belangrijk dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen voorgelicht worden. Meisjesbesnijdenis is, volgens hen, een probleem van de hele gemeenschap. De man heeft een belangrijke rol in het gezin, ook hij moet goede informatie hebben. FSAN traint daarom mannelijke sleutelfiguren die in gesprek gaan met de mannen in de Afrikaanse gemeenschappen. 

Delen