Seks, soa’s en gender

De verschillende rollen die van een man en vrouw worden verwacht, ook wel gender genoemd, liggen bij bepaalde etnische groepen veel meer vast dan bij andere. Ben je benieuwd naar wat machogedrag is? Ooit gehoord van het vrouwencondoom? En wat als je als vrouw op vrouwen valt? Of als man op mannen?

Man-vrouw verhoudingen

In veel culturen liggen de man-vrouw verhoudingen vast, waarbij de man meestal de baas is en de vrouw onderdanig is. De man is vaker de kostwinner van het gezin, terwijl de vrouw kinderen krijgt en opvoedt en huishoudelijke taken doet. Wat je hoort te doen als man of als vrouw heeft ook gevolgen in de relatie. Seks is vaak een lastig thema. Zo hebben veel vrouwen bijvoorbeeld niet geleerd om over het gebruik van condooms te praten. Dit terwijl condoomgebruik een goede manier is om je te beschermen tegen soa’s en ongeplande zwangerschap.

Beeld Safe-Love-Making

 

Machogedrag?

Van de man wordt over het algemeen verwacht dat hij stoer en sterk is. Ook wordt het hebben van meerdere seksuele contacten of partners door mannen vaker gewoon gevonden of geaccepteerd. Dit terwijl een vrouw die meerdere seksuele contacten heeft, sneller als losbandig of slecht wordt gezien. Geweld tegen vrouwen door mannen komt voor in alle culturen. Vrouwen zijn vaker afhankelijk van mannen en kunnen of durven moeilijk ‘nee’ te zeggen, wanneer ze bijvoorbeeld geen seks willen hebben of wanneer de man weigert een condoom te gebruiken.

Je kunt machogedrag ook anders omschrijven. Het is bijvoorbeeld heel stoer en mannelijk voor een man wanneer hij zijn verantwoordelijkheid neemt. Door zich te laten testen, door een condoom te gebruiken en zichzelf en zijn (seks) partner te beschermen. Juist een man die goed zorgt voor zijn vrouw en gezin is een stoere man. Hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheid. 

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een goed middel voor de vrouw om controle te hebben over haar seksleven. Dit condoom is een soort zakje van kunststof met twee ringen. Eén ring komt bovenin de vagina te zitten en de andere ring ligt aan de buitenkant tegen de schaamlippen. Je kunt het vrouwencondoom ruim van tevoren indoen in de vagina en het beschermt tegen soa’s, waaronder hiv. Zo ben je als vrouw niet afhankelijk van de man of hij een condoom wil gebruiken. Instructies voor gebruik.

Delen

Als je als vrouw op vrouwen valt

In een cultuur waar mannen- en vrouwenrollen traditioneel vastliggen is het extra lastig wanneer je als vrouw erachter komt dat je je aangetrokken voelt tot vrouwen. Je hebt het idee dat je iets verkeerds doet of dat je de eer van de familie schaadt. Je hebt waarschijnlijk het idee dat je de enige bent met deze gevoelens en dat er niemand is waarmee je kunt praten. Dit is niet zo: in alle culturen komt het voor dat vrouwen op vrouwen vallen. 

Als je als man op mannen valt


In een traditionele samenleving is intimiteit, liefde of seks tussen mannen vaak moeilijk bespreekbaar. Hierdoor gebeurt seks tussen mannen vaker onveilig met dus meer risico op soa's, waaronder hiv.