Seks, soa’s en cultureel specifieke gebruiken

Ieder land of streek heeft zo zijn eigen specifieke gebruiken. Sommige hiervan kunnen bepalend zijn voor je seksleven en kunnen het risico op soa’s vergroten. Lees over:

  • Medical en cultural healings
  • Vaginale stoombaden en kruiden
  • Dry sex en een strakke vagina

Medical en cultural healings

Ben je hiv-positief en reis je regelmatig naar je land van herkomst, bijvoorbeeld naar een land in Sub Sahara Afrika? Grote kans dat je dan in contact komt met traditionele medicinale en culturele healings. Sommige lokale kruiden bijvoorbeeld worden speciale genezende krachten toegekend die goed zijn voor je lichaam en geest. Je bepaalt zelf waar je wel of niet aan meedoet, maar bedenk dat de goede werking van hiv-medicijnen is aangetoond. Blijf daarom je hiv-medicijnen gebruiken en bespreek met je arts of hiv-consulent wanneer je aan cultural healings hebt meegedaan of daarover nadenkt.

Vaginale stoombaden

In Suriname en sommige Afrikaanse landen is het heel gebruikelijk een vaginaal stoombad te nemen. Sommige vrouwen doen het twee keer per dag, ’s ochtends en ‘s avonds.

Vaginale stoombaden zijn echter niet geheel zonder risico. Je vagina kan zo strak worden dat je grotere kans hebt op scheurtjes en bloedingen. Dit is niet alleen pijnlijk, maar je loopt zo ook meer risico op een soa.

 

Wat is het?

Een vaginaal stoombad is een heet stoombad met gekookte bladeren, kruiden of boombast waar je boven hangt om je vagina te reinigen. In Suriname is het heel gebruikelijk voor Creoolse, Javaanse, Hindoestaanse en Indiaanse moeders om na de bevalling een stoombad te nemen. Dit is een traditie die vaak overgaat van moeder op dochter en een essentieel onderdeel is van de kraamperiode. Het hete bad is om resterende bloedresten te verwijderen en de baarmoeder samen te laten trekken zodat deze weer dezelfde positie inneemt als vóór de zwangerschap. Vieze geurtjes worden ermee voorkomen en de jonge moeder krijgt zo haar oude figuur weer terug. 

Delen

Kruiden


Ook Surinaamse en Afrikaanse vrouwen die in Nederland wonen gebruiken vaginale stoombaden. In Nederland zijn vaginale kruiden te koop op de markt in Amsterdam Zuidoost, in sommige Surinaamse en Afrikaanse winkels en via internet. Sommige planten en kruiden zijn schadelijk voor je gezondheid, andere niet.

Strakke vagina en ‘dry sex’.

Sommige kruiden en planten maken de vagina droog en strak. Vrouwen weten dat veel mannen dit lekker en plezierig vinden. Een droge vagina kan een manier zijn om de man aan zich te binden en om de kans kleiner te maken dat hij er andere vriendinnen op nahoudt. Deze ‘dry sex’ kan juist voor vrouwen erg pijnlijk zijn. Tijdens het vrijen ontstaan er gemakkelijk wondjes en ontstekingen die bloedingen veroorzaken. Ook scheurt een condoom eerder bij een (te) droge vagina. Hierdoor wordt het risico op soa’s, waaronder hiv, groter.

Aan de andere kant wordt een vochtige vagina door Surinaamse en Afrikaanse mannen vaker gezien als een teken van promiscuïteit van de vrouw. Dit kan voor de man reden zijn om de relatie te beëindigen. Al met al dus een groot dilemma. Bespreek dit met elkaar! Bedenk hierbij dat jouw gezondheid het belangrijkst is.