Seks, soa’s en andere religies

Het geloof speelt in het leven van veel etnische minderheden een grote rol. Zo zijn veel Afrikanen aanhanger van de protestante Pinkstergemeente (Pentecostal church) en zijn veel Zuid-Amerikanen Rooms Katholiek. Religies kennen meestal duidelijke regels en voorschriften over seksualiteit, de specifieke rollen van de man en de vrouw en het krijgen van kinderen.

Taboe op seks

Seks is alleen toegestaan in een huwelijk tussen een man en een vrouw. In vrijwel alle religies is bijvoorbeeld seks voor of buiten het huwelijk niet toegestaan en wordt er over homoseksualiteit conservatief gedacht. Kortom, goed leven volgens de regels van je geloof is dus van grote invloed op hoe je aankijkt tegen seks en relaties. Vrijwel iedereen weet ook dat er een verschil bestaat tussen het ideaalbeeld volgens de regels en de dagelijkse realiteit.

Mensen zijn mensen en nemen risico’s of doen dingen waar ze soms spijt van krijgen. Door de strenge regels is het taboe op seksualiteit groter en is de stap om je te laten testen op soa’s groter. Misschien schaam je je – wat zal mijn omgeving wel niet denken! - en durf je daarom niets te doen. Bedenk dat je hierdoor je jezelf en de ander onnodig schade toebrengt. Soa’s zijn goed te behandelen; dus laat je testen! Je neemt dan namelijk je verantwoordelijkheid! 

Hiv-healings

Sommige religies gaan ervanuit dat God bepaalt wat jou overkomt in jouw leven en dat alles een bedoeling heeft. Dit geldt ook voor het krijgen van hiv. Ook denkt men dat God je van hiv kan genezen door middel van zogenaamde hiv-healings. Dit zijn onderdelen van een kerkdienst, bijvoorbeeld van de Pinkstergemeente, waarin God wordt aangeroepen om iemand hiv-vrij te maken. Wanneer God deze gebeden verhoort, zou iemand geen hiv-medicijnen meer hoeven te nemen. 

gloria-lezen-klein

Effect hiv-medicatie

Iedereen mag natuurlijk zelf bepalen wat hij of zij gelooft. En je bepaalt zelf waar je kracht uit haalt. Veel mensen halen kracht uit hun geloof en dit kan heel goed bestaan naast de hiv-medicijnen. Het is echter niet mogelijk dat een virus door middel van een healing uit het lichaam verdwijnt.


Wel is bewezen dat met hiv-medicatie hiv goed onderdrukt en dat ziek worden voorkomen kan worden. Stoppen met medicatie is daarom schadelijk, omdat het virus dan weer de kop op steekt in het lichaam. Dit is slecht voor je gezondheid en wanneer je onveilige seks hebt loopt je partner risico ook hiv-positief te worden. 

Verantwoordelijkheid nemen!

Je kunt ook bedenken dat God juist gezorgd heeft dat goede hiv-medicatie beschikbaar is en dat je je verantwoordelijkheid neemt door deze te slikken. Blijf daarom trouw je hiv-medicatie gebruiken! Daarmee zorg je goed voor jezelf en voor de ander! Bespreek dit met je internist of hiv-consulent. Kijk het filmpje met Gloria, die vertrouwt op God en die goed leeft met hiv.

still-gloria-dichter-bij-god-klein

Delen