Mythes rond hiv en seks

Er bestaan mythes over hiv en seks. Een mythe is een verhaal dat veel mensen kennen of gehoord hebben, maar dat niet waar is.

Mythes over hiv zijn bijvoorbeeld dat je geen seks meer zou mogen hebben wanneer je hiv hebt. Of geen kinderen zou kunnen krijgen wanneer je hiv-positief bent. Beide verhalen zijn onjuist. Andere onjuiste verhalen zijn dat artsen met anderen over jouw gezondheid praten. Ook dit klopt niet. Tot slot vinden sommige ouders dat je jongeren niet hoeft voor te lichten over seks, omdat ze geen seks hebben. Ook dit is onjuist en hieronder lees je dat goed voorgelichte jongeren juist voorzichtiger zijn met seks en langer wachten. 

Stigma


Horen dat je hiv-positief bent is voor vrijwel iedereen moeilijk en het kost tijd om deze boodschap te verwerken. Ondanks dat er goede medicijnen tegen hiv zijn, is goed (leren) leven met hiv soms ingewikkeld. Dit kan te maken hebben met klachten die je kunt krijgen, zeker wanneer je geen medicijnen gebruikt. Of wanneer er geen medicijnen beschikbaar zijn.

Leven met hiv kan ook ingewikkeld zijn omdat in sommige culturen het taboe en stigma rond hiv groot zijn. Zo wordt het in de Afrikaanse cultuur vaak als een grote schande ervaren, wanneer je hiv krijgt. Het krijgen van hiv wordt al snel in verband gebracht met een losbandig seksueel leven. Dit hoeft niet het geval te zijn en bovendien maakt het niet uit hoe je hiv krijgt. Toch lopen vooral vrouwen het risico met de nek aangekeken te worden of soms zelfs uit hun gemeenschap te worden verstoten. Uit schaamte en angst houden daarom veel mensen hun mond. Je durft je niet te laten testen en daardoor kom je er veel te laat achter dat je hiv hebt. Er is dan vaak al gezondheidsschade die voorkomen kan worden met eerder testen en sneller behandelen.

Nogmaals: het maakt niet uit hoe je hiv hebt gekregen! Het is veel belangrijker dat je snel behandeld wordt met goede medicijnen.

Angst voor testen en behandelen

In Nederland heeft iedere arts en verpleegkundige geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat gegevens over jouw gezondheid niet zonder jouw toestemming met anderen mogen worden gedeeld, dus ook niet met familieleden. Als blijkt dat je hiv of een andere soa hebt, kan een arts dit dus niet zomaar aan andere mensen vertellen.


 

achterkant hoofd amanda

Seks, relaties en kinderen

Met name vrouwen zijn bang dat wanneer ze hiv hebben ze geen relatie meer kunnen krijgen en geen seks meer mogen hebben. Ook wordt er vaak gedacht dat je geen kinderen meer kunt krijgen wanneer je hiv-positief bent. Gelukkig is dit een mythe en dus onjuist. Ook wanneer je hiv hebt, kun je seks hebben en relaties aangaan. Door een condoom te gebruiken, voorkom je dat hiv wordt overgedragen en dat je zwanger wordt of dat je je partner zwanger maakt. In bijna alle culturen is het heel belangrijk om kinderen te krijgen, zeker voor vrouwen. 

foto dion-en-liako-klein

Hiv-positief en kinderen krijgen

Het is heel goed mogelijk om kinderen zonder hiv te krijgen wanneer je hiv-positief bent. Dit is dus uitstekend nieuws. De kans dat hiv wordt overgedragen op je baby tijdens de zwangerschap of de bevalling is kleiner dan twee %, wanneer je hiv-medicijnen gebruikt. Ook zijn er goede mogelijkheden om sperma te wassen, zodat het hiv virus eruit verdwijnt en deze sperma gebruikt kan worden voor de bevruchting. Ben je hiv-positief en denk je erover om zwanger te worden (of je partner), bespreek dit met je hiv-consulent.

Jongeren en seks


In bepaalde culturen hoort seks alleen maar te bestaan binnen het huwelijk tussen een man en een vrouw. Daarom zou het niet nodig zijn om jongeren voor te lichten over seksualiteit. De praktijk is echter anders. Jongeren ontdekken hun lichaam en beginnen te experimenteren met seks. Dit is van alle tijden en van alle culturen. Dit hoort bij de fase waarin ze zitten. Het is daarom goed om jongeren voor te lichten. 

Goed voorgelicht: beter voorbereid

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je goed bent voorgelicht, je beter bent voorbereid en je ook minder risico loopt op hiv of een andere soa. Bovendien blijken voorgelichte jongeren minder snel te beginnen met seks dan jongeren die geen voorlichting hebben gehad. Ouders en opvoeders nemen juist hun verantwoordelijkheid door jongeren goed voor te lichten. Het is altijd beter veilig te vrijen met condoom dan onveilige seks te hebben. 

Delen