Mannenbesnijdenis

Mannenbesnijdenis, ook wel circumcisie genoemd, is het verwijderen van de voorhuid van de penis.

Dit gebeurt meestal om religieuze of medische redenen, bijvoorbeeld wanneer de voorhuid te nauw is. Een te nauwe voorhuid geeft problemen met een erectie en het is lastiger de eikel schoon te houden. Besnijdenis als preventie tegen hiv en andere soa’s?

Masturbatie tegengaan?

In de islam en het jodendom is het gebruikelijk om jongens op (zeer) jonge leeftijd te besnijden. In de Verenigde Staten van Amerika was het tegengaan van masturbatie een reden om jongens te besnijden. Men dacht heel lang dat de eikel van een besneden penis ongevoeliger zou zijn dan die van een onbesneden penis. Dit blijkt een fabel te zijn.  

falling

Mannenbesnijdenis als hiv-preventie

Uit onderzoeken blijkt dat de kans dat een heteroseksuele man hiv oploopt 60%  kleiner wordt wanneer hij besneden is. Dit komt omdat lichaamscellen aan de onderkant van de voorhuid gevoelig zijn voor hiv. Een andere reden is dat de eikel na de ingreep een soort eeltlaagje krijgt, waardoor het voor het virus moeilijker is om het lichaam binnen te komen. Daarom wordt mannenbesnijdenis gebruikt als middel om hiv-infecties onder heteroseksuele mannen tegen te gaan, met name in landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Dit zijn landen waar veel hiv voorkomt. 

Besnijdenis wordt niet aanbevolen voor landen waar hiv relatief weinig voorkomt, zoals Nederland. Elke ingreep heeft tenslotte ook een hele kleine kans op complicaties. Omdat besnijdenis geen complete bescherming biedt tegen hiv, is het geen vervanging van het condoom.

Minder kans op andere soa’s

Mannenbesnijdenis vermindert ook de kans op sommige soa’s, zoals syfilis en het humaan papilomavirus (HPV). Bij vrouwen kan HPV baarmoederhalskanker veroorzaken. Vrouwen die een besneden partner hebben, lopen hierop minder risico dan vrouwen met een onbesneden partner.

Mannenbesnijdenis in Nederland

In ons land worden de meeste besnijdenissen gedaan via het Besnijdeniscentrum Nederland. Bij deze gespecialiseerde klinieken werken ervaren artsen die de ingreep uitvoeren onder plaatselijke verdoving. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat er steriel gewerkt wordt om infecties en andere risico’s tegen te gaan. 

Hoe gaat een besnijdenis?


De penis wordt verdoofd door middel van één of enkele injecties. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel en weggeknipt. Daarna wordt de overgebleven huid met oplosbare hechtingen vastgehecht vlak onder de rand van de eikel.

Delen