Informatie voor vrijwilligers

Wil jij het maatje zijn van iemand met hiv?

Ben je migrant en ben je hiv-positief?

Meld je dan aan als vrijwilliger bij het project

Positieve Krachten Bundelen!

Je bent een voorbeeld voor anderen

Ben jij hiv-positief en ga je hier goed mee om? Dan ben je een voorbeeld voor anderen. Jij kunt, als hiv-positieve migrant, het maatje zijn van een man of vrouw met hiv. Vanuit jouw persoonlijke ervaring ondersteun je een andere migrant bij het omgaan met hiv binnen de gemeenschap, met de taboes en het stigma. Ook help je de ander om te accepteren dat zij of hij hiv heeft. Het project Positieve Krachten Bundelen (PKB) koppelt migranten met hiv aan vrijwilligers met hiv die dezelfde taal spreken.

Veel mensen houden verborgen dat ze hiv hebben, omdat ze bang zijn dat ze afgewezen worden. Daardoor raken ze in een isolement.

Jij kunt laten zien dat je met hiv een goed leven kunt leiden.


Als maatje maak jij het verschil

Het PKB-project kan jou koppelen aan een migrant met hiv. Zodat deze vrouw of man er niet meer alleen voor staat. Het is belangrijk dat je goed kan luisteren en de angst en het verdriet van de ander herkent. Jullie spreken dezelfde taal en kunnen daardoor ervaringen goed delen.

Als vrijwilliger ben je gesprekspartner, vertrouwenspersoon en rolmodel. Bij de behandeling van hiv is het belangrijk dat de patiënt de behandeling volhoudt. Jij kent de obstakels. Daarom is jouw steun zo waardevol. Jij kan het verschil maken in het leven van iemand met hiv.

Steun

Met jouw hulp is het voor de ander makkelijker om op tijd de medicijnen in te nemen, zodat de kans kleiner is dat de hiv-patiënt ziek wordt. Ook ondersteun je bij het herstellen van het contact met het ziekenhuis en andere instanties.

 

Meld je aan als vrijwilliger

Het project Positieve Krachten Bundelen is op zoek naar migranten met hiv die andere migranten met hiv willen ondersteunen. Wil jij iets betekenen voor een vrouw of man met hiv en aan de slag als vrijwilliger?

  • Meld je aan voor de selectieprocedure bij de coördinator van Positieve Krachten Bundelen. Het is belangrijk dat je zelf goed omgaat met je hiv-status, dat je kunt luisteren en initiatief nemen. Ook wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd.
  • Na een training van ca. tweeënhalve dag, is er een koppelingsgesprek met iemand met hiv.
  • Vervolgens ga je aan de slag als vrijwilliger.

 

Contact

Organisatie: Stichting Mara
Telefoon: 010 – 4116085
E-mail: pkb@maraprojecten.nl

Delen