Open of niet open (kunnen) zijn over hiv

Open kunnen zijn over hiv maakt het op veel gebieden makkelijker voor je en het is beter voor je gezondheid. Maar niet iedereen durft of kan dat.

Stiekem je pillen nemen?

Als niemand in je omgeving weet dat je hiv hebt, kan het lastig zijn om altijd je medicijnen op tijd te nemen. Bijvoorbeeld als je huisgenoten het niet weten en je dagelijks stiekem je pillen moet nemen. Waar bewaar je de pillen? Of als je op vakantie gaat naar je thuisland? Soms besluiten mensen dan tijdelijk te stoppen methiv-medicatie, omdat ze bang zijn dat hun familie erachter komt. Dit is juist slecht voor je gezondheid omdat het virus dan weer schadelijker wordt voor je lichaam. Herken je deze situatie? Bespreek dit met je hiv-consulent

pablo-profiel

Pablo: 'hiv-stigma is taai'

Pablo is open over zijn hiv, ook al reageert niet iedereen even prettig. Bekijk hetfilmpje waarin hij vertelt over zijn ervaringen in de gay community.

James: 'niemand weet van hiv'

foto-James-rug


James is een Ghanese Nederlander die in Amsterdam woont. Zoals bij de meeste Afrikanen zijn familie en familiebanden heel belangrijk voor hem. Sinds 2007 weet James dat hij hiv-positief is. Uit angst voor verstoting heeft hij niemand in zijn omgeving vertelt dat hij hiv heeft. Dat is een geheim dat hij voor zichzelf houdt. Bekijk het filmpje met James. Ondanks niet herkenbaar in beeld, vindt James het belangrijk om zijn verhaal te vertellen.

Steun

In sommige gemeenschappen ligt hiv extra gevoelig, omdat het in verband wordt gebracht met seks en een losbandig leven. Ook wordt hiv vaak geassocieerd methomoseksualiteit en dit ligt in bepaalde culturen moeilijk. Lees meer over ondersteuning voor mensen met hiv. 

Delen