Introductie filmpjes

Hele gewone mensen

Hiv-positieve mensen zijn hele gewone mensen die net als iedereen deel nemen aan het leven. Ze werken, studeren of zorgen voor kinderen. Ze worden verliefd, gaan relaties aan, maken scheidingen mee. Ze gaan uit, sporten, flirten, worden zwanger en krijgen kinderen. Er zijn goede medicijnen met steeds minder bijwerkingen. Met hiv valt dus goed te leven.

Portretten van mensen met hiv

Krachtig in het leven

Om het taboe en stigma rond (leven met) hiv te verminderen en mensen met hiv een gezicht te geven, zijn vijf filmpjes gemaakt van mensen met een verschillende culturele achtergrond en leefsituatie die leven met hiv. Wat ze gemeen hebben is dat ze positief en krachtig in het leven staan en hiv een plek hebben weten te geven. Ze laten stuk voor stuk zien dat je goed met hiv kunt leven, zelfs wanneer je er niet met anderen over kunt praten. Onderwerpen die aan bod komen zijn: geloof, seksualiteit, taboe en het doorbreken ervan, kinderwens, medicijnen, ondersteuning, daten en uitgaan.

Daarnaast vertellen vijf mensen uit de directe omgeving welke rol hiv speelt in hun leven. Zo zie je een dochter, een echtgenoot, een beste vriend, een hartsvriendin en een hiv-consulent.

Synopsis 1 : Verhaal van Gloria
foto gloria

Gloria, 37 jaar, is in Suriname geboren en woont vanaf 2001 in Nederland (Rotterdam). Ze weet sinds 2005 dat ze hiv heeft. Ze kwam met huidklachten bij de dokter. Niets hielp en uiteindelijk adviseerde de arts een hiv-test te laten doen. Gloria, die een dochter heeft van 18, werkt in de ouderenzorg en doet daarnaast vrijwilligerswerk, onder meer het ondersteunen van andere mensen met hiv. Ze heeft een rotsvast vertrouwen in God. Ze vindt dat je het leven moet vieren en je niets moet aantrekken van wat andere mensen denken.

Haar dochter Sigourney wordt ook gefilmd en geïnterviewd.

Synopsis 2: Verhaal van Amanda
foto Amanda

Amanda, 26 jaar, is geboren in Zimbabwe. Haar ouders overlijden aan de gevolgen van aids. Ze wordt geadopteerd door familie in Nederland. Op haar tweeëntwintigste komt ze erachter hiv-positief te zijn, wanneer ze een soa-test doet omdat ze aan haar eerste seksuele relatie begint. Ze denkt hiv van haar vriend te hebben gekregen, maar hij is hiv-negatief. Dan vertelt haar oom dat Amanda met hiv geboren is, maar dat haar grootvader, de patriarch van de familie, besloten had dit voor haar geheim te houden en dat de hele familie niets mocht zeggen. Amanda schrijft over (leven met) hiv.

Haar Nigeriaanse hartsvriendin Dolapo wordt ook gefilmd.

Synopsis 3: Verhaal van James

James, 33 jaar, is een Ghanese Nederlander die in Amsterdam woont en studeert. Hij is van de eerste generatie Ghanezen die in Nederland geboren is. Zoals bij de meeste Afrikanen zijn familie en familiebanden heel belangrijk voor hem. Sinds juni 2007 weet James dat hij hiv-positief is. Uit angst voor verstoting weet niemand in zijn omgeving dat hij hiv heeft. Dat is een geheim dat hij voor zichzelf houdt. Ondanks dat hij niet herkenbaar in beeld wil, vindt James het erg belangrijk om zijn verhaal te vertellen.

Omdat hij één van de weinigen is met wie James openlijk kan praten, is zijn hiv-consulent Hans ook geïnterviewd.

Synopsis 4:  Verhaal van Liako
foto Liako

Liako, 36 jaar, is geboren in Lesoto en verhuisde in 2000 naar Zuid Afrika. Sinds 2011 woont ze in Nederland waar ze met een Nederlandse man is getrouwd. Ze doet de opleiding coaching en counseling in Rotterdam. Sinds 1998 weet Liako is dat ze hiv heeft. Uit een eerdere relatie heeft Liako een dochter van 11 jaar die geen hiv heeft. Het is haar wens om opnieuw zwanger raken en met haar man nog een kind te krijgen.  Ze werkt graag mee aan dit filmproject om het taboe rond hiv te doorbreken.

Je ziet haar echtgenoot Dion met zijn kant van het verhaal in het andere filmpje.

Synopsis 5: Verhaal van Pablo
foto pablo

Pablo, 29 jaar, is in Mexico geboren en woont ruim drie jaar in Amsterdam. Hij is hiv-positief sinds 2008. Pablo is een single homoseksuele man en directeur van HIV Young Leaders Fund, een internationale organisatie die de positie van jonge mensen met hiv en direct betrokkenen behartigt en versterkt door middel van lobby en de mogelijkheid van ‘small grants’. Pablo slikt hiv-medicatie en heeft een ondetecteerbare viral load. Hij heeft een flinke vrienden- en kennissenkring, gaat uit en datet en is open over hiv.

Pablo’s neef en tevens beste vriend Ricardo is zijn counterpartner.

Delen