Hiv: de behandeling en medicijnen

Je leest hier over hiv-medicijnen, de eventuele bijwerkingen van de medicijnen en wat therapietrouw betekent.

Hiv-medicijnen

De meest gebruikelijke behandeling tegen hiv bestaat uit het eenmaal daags nemen van 1 of 2 pillen. Hierin zitten meestal 3 verschillende medicijnen. Daarom wordt deze behandeling combinatietherapie genoemd: een combinatie van verschillende middelen tegen hiv.

Wanneer je succesvol behandeld wordt met hiv-medicatie gaat de hoeveelheid virus in je bloed (viral load) omlaag. Na maximaal zes maanden is de viral load onmeetbaar oftewel ondetecteerbaar (undetectable). Dit betekent dat met de meest verfijnde apparatuur het virus niet meer aan te tonen is in je bloed. 
Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s. 

Bijwerkingen

Hiv-medicijnen zijn de laatste jaren erg verbeterd, waardoor er gelukkig veel minder bijwerkingen zijn. Als je net begint met medicijnen, wordt heel goed in de gaten gehouden hoe je lichaam daarop reageert en of je last krijgt van bijwerkingen. Dit heet het monitoren van de hiv-medicatie en gebeurt samen met je internist en hiv-consulent. Bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, huidproblemen of bloedarmoede.

Therapietrouw

 

Het is erg belangrijk dat je je hiv-medicatie dagelijks rond dezelfde tijd slikt. Dit heet therapietrouw, dat betekent dat je goed op tijd je medicijnen neemt. Hierdoor blijft er een constante hoeveelheid medicijnen in je lichaam die het hiv virus in toom houden. En wordt de kans op resistentie zo klein mogelijk gehouden. Resistentie is wanneer je lichaam ongevoelig wordt voor de medicijnen en deze dus niet meer goed werken.

Je hiv-consulent helpt je om het slikken van je medicijnen zo gemakkelijk mogelijk te houden. Bespreek dit met hem of haar.

Delen