Daten, seks, relaties en kinderen

Als je hiv hebt, kun je gewoon daten, relaties aangaan, seks hebben en kinderen krijgen. En wist je dat je wanneer je virus onmeetbaar is, je in monogame relaties zonder condoom kunt vrijen?

Daten en seks

Met name vrouwen zijn bang dat wanneer ze hiv hebben ze geen relatie meer kunnen krijgen en geen seks meer mogen hebben. Ook wordt er vaak gedacht dat je geen kinderen meer kunt krijgen wanneer je hiv-positief bent. Dit is een mythe en dus onjuist. Ook wanneer je hiv hebt, kun je seks hebben en relaties aangaan. Door een condoom te gebruiken, voorkom je dat hiv wordt overgedragen en dat je zwanger wordt of dat je je partner zwanger maakt.

foto-liako-dion-klein

Hiv-positief en kinderen krijgen

In bijna alle culturen is het heel belangrijk om kinderen te krijgen, vooral voor vrouwen.
foto liako

Het is heel goed mogelijk om kinderen zonder hiv te krijgen wanneer je hiv-positief bent. Dit is dus uitstekend nieuws. De kans dat hiv wordt overgedragen op je baby tijdens de zwangerschap of de bevalling is kleiner dan twee %, wanneer je hiv-medicijnen gebruikt. Ook zijn er goede mogelijkheden om sperma te wassen, zodat het hiv virus eruit verdwijnt en deze sperma gebruikt kan worden voor de bevruchting. Ben je hiv-positief en denk je erover om zwanger te worden (of je partner), bespreek dit met je hiv-consulent.

Vrijen zonder condoom?

Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s. 

Undetectable = Untransmittable

In het Nederlands: Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hiv niet kunt overdragen als je succesvol wordt behandeld met de combinatietherapie en daardoor een ondetecteerbare ‘viral load’ (hoeveelheid hiv in je lichaam) hebt. Het risico op overdracht is bij effectieve behandeling namelijk verwaarloosbaar klein en daardoor in de praktijk niet relevant.

Eén van beiden heeft hiv


Een relatie waarbij de één hiv heeft en de ander hiv-negatief is, noemen we een serodiscordante relatie. Heb jij zo’n relatie? Voor het advies over condoomgebruik maakt het uit of je een monogame relatie hebt of een niet-monogame (open) relatie hebt.

In een monogame relatie

Onder de volgende voorwaarden kun je op grond van het Nederlands advies voor vaste relaties met ongelijke hiv-status het condoom weglaten:
 

  • Het virus is door succesvolle hiv-behandeling minstens zes maanden onmeetbaar (ook wel ondetecteerbaar of undetectable genoemd)
  • Je laatste controle van het virus is niet ouder dan een half jaar
  • Je slikt dagelijks je hiv-medicatie
  • Je hebt een monogame relatie, om uit te sluiten dat jullie een soa hebben
  • Je overlegt samen met de hiv-internist om te vragen of jullie aan alle voorwaarden voldoen
Delen