Diversiteit

SOA’S, HIV, SEKS EN ETNISCHE GROEPEN

Sommige soa’s (‘geslachtziekten’) komen bij bepaalde bevolkingsgroepen meer voor dan bij andere. In sommige groepen is seksualiteit bovendien minder goed bespreekbaar. Daarom schenken we speciaal aandacht aan culturele factoren die maken dat sommigen meer risico lopen op een soa dan anderen.

Testen

Eén op de zeven mensen in Nederland die zich laat testen heeft een soa. Wist je dat dit percentage onder migranten hoger ligt? Zo heeft bijna één op de vier mensen uit Suriname, de Nederlandse Antillen of Aruba die zich laat testen een soa. Hiv wordt ruim twee keer zo vaak gevonden onder eerste generatie migranten dan onder autochtone Nederlanders. Bijna de helft van de mensen met hiv afkomstig uit Sub Saharisch Afrika die in Nederland wonen weet niet dat ze het hebben.


Voor alle soa’s geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter! Kom je niet uit Nederland? Of zijn je vader en of moeder niet in Nederland geboren? Klik voor testadvies op maat

Behandelen

 

Als je er snel bij bent kun je veel soa’s goed behandelen. Sommige soa’s, zoals hiv, kun je niet genezen. Maar als je snel start met behandeling kan je een goed, lang en gezond leven leiden en heb je veel minder kans om hiv over te dragen. Hou jezelf en je geliefden gezond. Laat je testen! Laat je behandelen!

Praten over seks

Onderwerpen als soa’s, seksualiteit en veilig vrijen zijn niet voor iedereen even gemakkelijk bespreekbaar. In sommige culturen is het extra moeilijk om te praten over seks of over risico’s op soa’s, soa-testen en de behandeling van soa’s. Schaamte en taboe zorgen ervoor dat je niet naar je huisarts of een soa-poli durft te gaan. Hierdoor loop je langer met een soa rond. Dit is schadelijk voor je gezondheid en zorgt voor meer verspreiding van soa’s.

Delen