In memoriam Martine de Schutter

Martine de Schutter voelde zich nauw betrokken bij de strijd tegen ongelijkheid en ongezondheid in deze wereld. Na haar werk voor de Wereldgezondheidsorganisatie in Zuid-Amerika werkte ze vanuit Nederland voor de internationale soa-bestrijding. Vanaf 2004 was zij de spil in het Europese netwerk AIDS Action Europe, dat meer dan 400 aidsorganisaties in heel Europa en Centraal-Azië verbindt. Martine zette zich met grote kracht in om de aidsproblematiek bij de Europese Unie op de agenda te houden en in Oost-Europa op de agenda te krijgen. Dat ze daarvoor als moeder veel onderweg was, was geen belemmering. Haar zoon was in haar hart altijd bij haar.

Het was een waar genoegen om met Martine te reizen. Zij was steeds in voor een goed of grappig gesprek, meed noch de leuke noch de zware onderwerpen. Wie met haar reisde kwam op de beste en interessantste plekken, en kon van de lekkerste hapjes en de mooiste uitzichten genieten. Door haar positieve houding en goed gevoel voor de leuke dingen verbond ze velen met elkaar, wat heel handig was bij haar werk.

Begin 2014 werd Martine programmaleider van Bridging the Gaps. In dit programma steunen het Aids Fonds en andere organisaties wereldwijd kwetsbare groepen. Deze baan was op haar lijf geschreven door haar vermogen om mensen te verbinden. Een baan ook waarvoor ze op reis moest - dit keer naar Melbourne.

Martine’s inzet voor de internationale aidsbestrijding leidde tot een omvangrijk persoonlijk netwerk in Nederland, Europa en daarbuiten. De steunbetuigingen die nu uit de hele wereld binnenkomen, zijn een bewijs voor de grote waardering en van de warme relatie die Martine met velen onderhield.

Martine had een groot hart, de allergrootste plek was voor haar zoon. Ze was ontzettend trots op hem en praatte graag over hem. Ze reisden met het grootste plezier naar Barcelona om zijn favoriete voetbalclub te zien spelen.

Wij verliezen met Martine een deskundige en betrokken collega en een hartelijke vriendin.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar haar zoon, haar ouders en haar zus. We wensen hen veel kracht en sterkte.

Er is een speciale condoleance pagina opgesteld voor Martine de Schutter en Pim de Kuijer.