Europees Pride-seizoen vraagt om maatregelen hepatitis A

07/06/2017

Op dit moment heerst het hepatitis A-virus onder homomannen in Nederland. Het RIVM en Soa Aids Nederland/Man tot Man roepen mannen die seks hebben met mannen op om zich te laten vaccineren. Vooral als zij deze zomer prides of andere feesten bezoeken.

 

 

Europese uitbraak

Hepatitis A is terug onder homomannen. Op dit moment zijn al meer dan 1.000 hepatitis A-infecties gemeld in Europa. Er zijn uitbraken gemeld in Spanje, Italië, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Maar ook in Nederland zien we meer hepatitis A-patiënten. Het virus verspreidt zich via seks, maar ook via slechte toilethygiëne.

 

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, die wordt doorgegeven wanneer er onzichtbaar kleine restjes geïnfecteerde poep in de mond terecht komen. Dat kan gebeuren tijdens seks (bijvoorbeeld bij rimmen en het delen van seksspeeltjes), maar ook via bijvoorbeeld een vieze deurknop, handdoek of wc-bril en via de handen als iemand die na toiletbezoek niet heeft gewassen.

 

World Pride

Op 23 juni start de World Pride in Madrid, een wereldwijd evenement dat naar schatting door ruim 2 miljoen mensen bezocht zal worden. Vanwege het internationale karakter van dit evenement is de verwachting dat het hepatitis A-virus zich tijdens de World Pride verder zal verspreiden. Dat geldt ook voor andere gay prides en (circuit-)feesten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden en voor (seksuele) contacten.

 

Vaccinatie

Er bestaat geen medicijn tegen hepatitis A. Man tot Man en het RIVM doen een oproep aan bi- en homomannen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Het is mogelijk om alleen tegen hepatitis A te vaccineren of in combinatie met hepatitis B. Mensen kunnen contact opnemen met de GGD voor vaccinatie. Of kijk op mantotman.nl/hepatitisa. De vaccinatie tegen hepatitis A geeft direct bescherming.

 

Hygiëne

Daarnaast is het belangrijk om je aan de hygiëne-voorschriften te houden. Op die manier kun je (helpen) voorkomen dat het virus zich verder verspreidt:

1. Was je handen met water en zeep na toiletbezoek en voor het eten/koken;

2. Was je handen met water en zeep voor en na seks (of neem een douche);

3. Deel geen seksspeeltjes;

4. Gebruik condooms of latex handschoenen bij neuken, rimmen, vingeren, fisten enz.

Voor uitgebreide informatie over hepatitis A en wat je ertegen kunt doen, bezoek je mantotman.nl/hepatitisA of www.rivm.nl .

Delen