Heb ik hiv? Doe een hiv-test

Een hiv-test toont aan of je hiv-positief bent. Het is een bloedtest. Het duurt tot drie maanden voordat hiv in je bloed kan worden aangetoond. Dan is de uitslag pas volledig betrouwbaar. Hier lees je hoe de test gaat en hoe je de uitslag krijgt. De arts bespreekt de uitslag van de hiv-test altijd persoonlijk met je. 

Waarom doe je een hiv-test?

  • je hebt risico gelopen; bijvoorbeeld door onveilige seks met iemand die hiv heeft of door het delen van naalden bij het gebruiken van drugs
  • je hebt klachten die lijken op symptomen bij hiv 
  • iemand waar je in het verleden onveilige seks mee hebt gehad heeft je gewaarschuwd dat hij of zij hiv heeft

 

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk een hiv-test doet. Hoe eerder je weet dat je hiv-positief bent, hoe sneller je kunt starten met de behandeling. En hoe sneller je behandeld wordt, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt en hiv overdraagt aan iemand anders.

 

Wanneer doe je een hiv-test?

Pas na 3 maanden weet je echt zeker dat hiv zichtbaar is in je bloed. Maar dat betekent niet dat het geen zin heeft om eerder een test te doen. Want juist direct nadat je besmet bent met hiv, kun je het virus makkelijk overdragen. Heb je risico gelopen? Maak dan binnen 72 uur een afspraak bij de GGD. Bespreek of het verstandig is om een PEP-kuur te doen. Heb je klachten die op hiv-symptomen lijken? Doe dan een hiv-test.

Hoe gaat een hiv-test?

Bij een hiv-test neemt de arts of verpleegkundige bloed af. Dit wordt in een laboratorium getest op de aanwezigheid van hiv-antistoffen. Bij het risico van een hiv-overdracht door seks wordt aanbevolen ook meteen op andere soa's te laten testen, omdat het risico daarop dan ook aanwezig is. Andere soa's komen veel vaker voor dan hiv-infectie.

De hiv-sneltest

Graag snel duidelijkheid? Bij een hiv-sneltest is de uitslag er vaak al binnen een uur. Een sneltest krijg je niet standaard. En lang niet overal kun je een hiv-sneltest doen. Maar er zijn in sommige steden kun je voor een hiv-sneltest terecht.

De uitslag is hiv-negatief

Dit betekent goed nieuws: er zijn geen hiv-antistoffen in het bloed gevonden. Heb je de drie maanden voor de test geen risico gelopen? Dan kun je ervan uitgaan dat je geen hiv hebt.

De uitslag is hiv-positief

Dit betekent slecht nieuws: er zit virus in het bloed. Misschien merk je daar nog niets van. De arts – meestal een hiv-specialist in het ziekenhuis - zal je gezondheid en de ontwikkeling van het virus regelmatig controleren. Hij of zij begeleidt je en geeft informatie over de behandeling. Je kunt met de arts of verpleegkundige ook bespreken hoe je risico's voor jezelf en anderen kunt vermijden.

Blijft de uitslag geheim?

De arts of verpleegkundige heeft zwijgplicht. Dit betekent dat hij of zij de uitslag niet aan anderen mag doorvertellen. Dat mag alleen als jij daar toestemming voor geeft.

Hiv-test bij zwangerschap

Ben je hiv-positief en zwanger? Dan kun je met medicijnen voorkomen dat je het virus overdraagt op je baby. Daarom worden in Nederland alle zwangere vrouwen standaard getest op hiv.

Wil je meer informatie? Praat met je huisarts of je verloskundige.

Net gehoord dat je hiv hebt?

4mezelf biedt emotionele ondersteuning en informatie over seksualiteit en gezondheid aan homo- en biseksuele mannen, vlak na de hiv-diagnose.

Delen