Ruilseks onder jonge MSM

Seks in ruil voor geld of een andere beloning komt vaker voor onder jonge mannen die seks hebben met mannen. Deze groep loopt daardoor meer risico op soa's en ervaringen met seksueel geweld.

Soa Aids Nederland is in 2016 gestart met een verkenning van ruilseks onder jonge MSM. Het project loopt tot en met eind 2017, in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De eerste bevindingen van de literatuurverkenning lees je in  Seksoa magazine.

Aanleiding voor het onderzoek

De volgende ontwikkelingen waren aanleiding voor het onderzoek:

 • Ervaring met ruilseks komt vaker voor onder jonge MSM dan onder andere jongeren
 • Jongens die seks in ruil voor geld of een andere beloning hebben (M$M) lopen meer risico op soa’s en ervaringen met seksueel geweld
 • Jonge M$M blijven vaak onzichtbaar voor hulpverlening
 • De toegestane minimumleeftijd voor betaalde seks is lokaal al verhoogd tot 21 jaar, mogelijk gebeurt dit binnenkort ook landelijk
 • Door de opkomst van dating apps en websites, verandert de manier waarop MSM met elkaar en hulpverlening in contact komen.

Doel van het onderzoek

Ons online aanbod van informatie en hulp bereikt veel mensen, maar moet beter en effectiever worden in het bereiken van groepen die extra risico lopen. Zoals bijvoorbeeld jonge MSM die seks voor een beloning hebben. Soa Aids Nederland wil soa’s, hiv en seksueel geweld voorkomen en verhelpen, zonder de seksuele keuzes van mannen onnodig te problematiseren of groepen te stigmatiseren. Om dit te realiseren, moeten we beter snappen hoe ruilseks tot stand komt, welke verschillen er zijn tussen jonge MSM en en welke behoeftes aan informatie en hulp jonge MSM hebben.

Onze verkenning bestaat daarom uit drie onderdelen :

 • Literatuuronderzoek
 • Digitale vragenlijst
 • Verdiepende interviews

Uitkomsten

Uit ons literatuuronderzoek is gebleken dat maar liefst 1 op de 7 homo- en biseksuele jongens onder de 25 jaar seks heeft gehad in ruil voor geld of een andere beloning. Professionals komen waarschijnlijk vaker in aanraking met jongens die seks in ruil voor geld of goederen hebben gehad, dan zij denken. Lees meer over feiten en mythes over jonge MSM en ruilseks in  Seksoa magazine.

De digitale vragenlijst en interviews worden vanaf eind april 2017 afgenomen. De eerste uitkomsten van de survey en de interviews worden in de herfst verwacht en naar verwachting gepresenteerd op het Nationaal Congres op 1 december 2017.


Help mee!

Mail naar info@mantotman.nl voor meer informatie over het onderzoek en manieren om de digitale vragenlijst en oproep voor interviews te delen onder zo veel mogelijk jonge MSM in jouw regio.

0 reacties

Plaats een reactie

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.